СТРЕС – ЗАБРАВЕТЕ ЗА НЕГО! 7 стратегии които ще ви помогнат да се отпуснете на работното си място

СТРЕС – ЗАБРАВЕТЕ ЗА НЕГО! 7 стратегии които ще ви помогнат да се отпуснете на работното си място

Вероятно ви се е случвало в началото на новата работна седмица, да седнете на бюрото си и да си пожелаете случващото се да се окаже просто лош сън.

Или пък когато сте имали ползотворен ден на работа, но у дома се случва нещо и през целият следващ ден, не можете да спрете да мислите за това и не знаете какво да направите за да се отървете от неприятното усещане. Чудите се как да свалите напрежението и да запазите спокойствие на бюрото си?

Предлагаме ви седем различни стратегии, които можете да използвате по време на работа, за да се освободите моментално от стреса:

1. Вземете си стрес топка

Проучванията показват, че стискането на стрес топка, може значително да облекчи напрежението ви и да спомогне за изграждането на мускули. Стиснете топката и пребройте до три, повтаряйте упражнението в продължение на 20 минути.

Емоционалните ползи при употребата й са:

- свобождаване на напрежението;

- стимулиране на нервите;

- подобряване на настроението ви.

Чрез фокусиране върху натиска на топката, вие се концентрирате върху самото действие и позволявате на съзнанието ви да се успокои.

2. Погледнете снимката на любимият, която стои на бюрото ви.

Според проучване, направено от психолозите от UCLA, самата мисъл за човек когото обичаме, смъква напрежението.

Според съавторът на проучването Наоми Айсенбергер:

„Когато жените гледат снимка на партньора си, те съобщават, че се чувстват по-спокойни и защитени, отколкото когато им е предоставена снимка на непознат.Чрез една най-обикновена снимка, самата мисъл за партньора е в състояние да облекчи стреса и неприятното усещане.“

Можете да рамкирате снимка на вашият любим човек и да я поставите на бюрото си. Друг начин който можете да изпробвате е когато имате нужда от почивка, просто да извадите телефона си и да разгледате най-забавните снимки, като едновременно си спомните за специалните моменти които сте споделили заедно.

3. На видно място в офиса си поставете мотивираща мисъл.

Когато се чувствате замаяни или немотивирани, можете да си спомните защо сте работили толкова усърдно и защо трябва да продължите да го правите. Позитивните утвърждения, за това какво сте постигнали до настоящият момент вършат работа и имат положителен ефект върху ежедневните ни навици и мислене.

Ако успеете да се отървете от негативните мисли и навици и придобиете положителна нагласа към случващото се, тогава ще можете с лекота да напредвате и да си вършите работата по-ефективно.

4. Изпийте чаша чай.

Независимо дали сте ценител на чаят или пък не, той има благотворно въздействие върху целият ви организъм и може да ви донесе спокойствие и да повиши настроението ви. Можете да изберете между различни разновидности от билки, като например: джинджифил, кардамон, лист от стевия, женско биле и мента.

5. Слушайте музика

Музиката притежава няколко терапевтични ефекта, които ще ви помогнат не просто да се отпуснете, но също така може да понижи прага на емоционалната и невропатичната болка. При хората със сърдечни заболявания като исхемична болест на сърцето, музиката може да намали кръвното налягане и да подобри дишането. Това е от полза и при други заболявания и състояния, като: разстройства на настроението, депресия, шизофрения, Алцхаймер, Паркинсон, удар, синдром на Турет, афазия и нарушения на речта. Като цяло, слушането на музика, по време на работа може да намали безпокойството ви и да подобри настроението ви.

6. Медитация.

Вдишайте, издишайте и просто се отпуснете. Повтаряйте си, че всичко ще бъде наред и че имате сили да се справите с изпитанията, които живота ви поднася. Затворете очите си за момент и помислете. Медитацията може да усили самосъзнанието ви, да намали негативните емоции, и да ви помогне да се съсредоточите върху настоящето, както и върху изграждането на умения, с помощта на които да се справите със стреса и да откриете нови начини за овладяване на стресовите ситуации.

7. Помогнете на някого

Когато давате нещо на някого и особено когато помагате на другите да се справят с трудностите, самите вие научавате важен урок. Това ще ви помогне да осъзнаете, че трудностите по пътят са вид изпитание и преодолявайки го вие израствате.

Когато помагате на другите, осъзнавате, че проблемите често изглеждат много трудни и дори невъзможни за разрешаване, но всъщност това е просто нагласа, която вие самите създавате и която ви пречи да помислите адекватно над случващото се.

   

0 коментарa

Виж още