Студенти взеха смъртоносна доза кофеин заради нелепа грешка

Студенти взеха смъртоносна доза кофеин заради нелепа грешка

Американски  университет, поставил живота на двама студенти в опасност като им дал смъртоносно количество кофеин, е глобен £ 400,000. Студентите, които участвали в научен експеримент, консумирали еквивалента на 300 чаши кафе.

Неправилно поставен десетичен занк на мобилен телефон бил използван за определянето на дозата кофеин за студентите в Нортъмбрия университет и те консумирали 30гр кофеин вместо 0.3 гр. СЪдът е казал, че 18 гр. кофеин са напълно достатъчни да причинят смърт.

Студентите, и двамата на по 20 години, участвали в експеримент за измерване ефекта на кофеина върху физическата активност. В предишните експерименти кофеинът е прилаган чрез таблетки, но за сегашните експерменти университетът използвал кофен на прах, който е силно концентриран.

"Никой, включително лабораторните техници или старши лекторите не проверили дозите, за да гарантират, че се прилага правилно изчислено количество," казал прокурор Адам Ферер.

Студентите веднага получили странични ефекти, изразяващи се в замаяност, замъглено зрение, треперене и сърцебиене. Веднага били приети в интензивното отделение на болницата за няколко дена, където дори били подложени на диализа.

"Ако не са били откарани веднага в интензивното отделение за лечение, те вече щяха да са починали от свръхдоза кофеин," казва Ферер. И двамата пострадали в момента страдат от загуба на тегло, пострадал е режимът им на обучение, а едно от момчетата съобщава за краткосрочна загуба на паметта след предозирането.

 

Съдията казва, че само добрата физическа форма е помогнала телата им да се справят с потенциално смъртоносната доза кофеин. И двамата мъже вече са се върнали към обучението си в университета.

Това недвусмислено доакзва, че кафето е ползотворно, когато се използва в умерени количества. Всяко предозиране води до отклонения от нормалното функциониране на човешкия организъм.

   

0 коментарa

Виж още