Съборът в Рожен започна с едноминутно мълчание

Съборът в Рожен започна с едноминутно мълчание

Над 4000 фолклорни изпълнители от България и от чужбина ще вземат участие в Националният събор на народното творчество и животновъдство в Рожен.

В памет на загиналите след терористичната атака снощи в Ница, гостите и участниците запазиха минута мълчание.

Съборът беше открит с концерт, който започна точно в 10:30 ч. в него взеха участие сборни гайдарски оркестри от „101 каба гайди”, „100 каба гайди”, фолклорният ансамбъл „Родопа” – Смилян и др.

„Бела съм, бела, юначе”е песента смятана за химн на Родопи планина и тази година тя огласи Рожен. Съборът ще продължи три дни, като на него ще бъдат представени - обичаи, танци, традиционни български занаяти, народна музика, словесен фолклор, както и облекла и носии. 

Община Смолян съвместно със сдружението с нестопанска цел „Рожен – Наследство в бъдещето“ са организатори на събитието.

В периода 15 - 18 юли, трите дни през които ще се проведе Роженският събор се движението през прохода "Рожен" ще бъде ограничено.

Според организаторите над 4000 фолклорни изпълнители от България и чужбина ще вземат участие в проявата. А броят на гостите се очаква да бъде над 300 000 души. Над 200 лица пък са официално поканени.

ГД „Национална полиция“ е предприела допълнителни мерки за по-спокойно провеждане на събитието и за недопускане на пътни инциденти. След злополуката снощи на територията на Франция, униформените и у нас са нащрек и ще наблюдават за нарушения на обществения ред, както и за съмнителни граждани.

Осен това е предвидено в района на Роженския събор да патрулират униформени полицаи, а движението ще се регулира от служители на пътна полиция.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още