Съдът на ЕС е категоричен - пътуването до работа е работа!

Съдът на ЕС е категоричен - пътуването до работа е работа!

Обикалянето по служебни задачи през работния ден също ще се брои за работно време, реши Съдът на ЕС.

Вчера Съдът на Европейския съюз постанови, че времето, през което един служител пътува до местоработата си и обратно, трябва също да се отчита като работно време. Не бързайте да се радвате, защото решението се отнася само за определена категория работещи, а именно за онези които нямат конкретно работно място в офис и предприятие. пише economic.bg.

От промените ще се възползват онези, имащи професии като търговски агенти, социални работници или водопроводчици, които директно от дома си отиват на възложения им адрес по поставените задачи или пък през деня непрекъснато пътуват до клиентите си.

Искът за промяна на работното време и започна с делото срещу испанска компания за алармени и противопожарни инсталации. Въпреки отдалечеността на работното място, за начало на работния ден, там било обявено явяването в гаража за служебната кола, а краят – при връщането на автомобила в служебният гараж. Това означава, че и пътуването през работния ден се е смятало за част от платеното време.

През 2011 г. обаче настъпили промени и фирмата закрила своите представителства извън Мадрид, тогава някои служителите започнали да изминават по 100 километра до адресите на клиентите. Компанията обаче отчитала работното им време от момента, когато се явят при първия си клиент, а работният ден за разлика от преди приключвал след последния клиент. По този начин на служителите се налагало да жертват близо 1-2 часа от свободното си време, в пътуване обратно до домовете си. Работодатели считали времето за пътуване между адресите за почивка.

Съдът постанови, че конкретната ситуация е възникнала изцяло от решението на работодателя. Да се принуждават служители да работят по този начин противоречи на правилата за защита на здравето и безопасност на труда, включително и на правото на почивка.

Съгласно нормативите действащите в ЕС гражданите не бива да бъдат принуждавани да работят повече от 48 часа в седмицата. А в случаят с фирмата Тусо, когато се пресметне пропътуваното време, се оказва, че служителите са били на работа допълнително до 10 часа седмично.

 

   

0 коментарa

Виж още