Съдят лекари заради починала пациентка!

Съдят лекари заради починала пациентка!

Лекар и медицинска сестра ще бъдат изправени пред съда за причиняване по немърливост смъртта на пациентка. 23-годишната Дарина Пчеларова почина след планова операция на сливици в началото на 2012 г. в „Сити клиник” във Варна. Интервенцията е била извършена от д-р Димитър Габровски, предаде източник. Според внесения от Окръжната прокуратурата в морския град обвинителен акт лекарят не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания.

Също така грешно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Д-р Габровски не е предприел и реанимационни мероприятия, допълват от пресслужбата на държавното обвинение.

Подсъдимата медицинска сестра Ваня И. ще отговаря пред съда за неизпълнение на задълженията си за ежедневно наблюдение на оперираната пациентка, късно сигнализиране на лекаря за състоянието й, вследствие на което настъпила кръвозагубна анемия, довела до смъртта на младата жена.
Съдебното заседание е насрочено за разглеждане на 20 и 21 септември във Варненския окръжен съд.

   

0 коментарa

Виж още