Сърбия - твърде бедна за мигрантите от Близкия изток

Сърбия - твърде бедна за мигрантите от Близкия изток

Страната не била предпочитана за бежанците, заради средната заплата от около 330 евро месечно.

Данни на експертите в областта на миграциите на народите, разкриват, че безопасните държави в Европа понасят сериозен натиск по границите си от вълната мигранти. Чужденците минават транзитно през териториите им и нямат желание да се установят за по-дълъг период в тях, а отправна точка на пътуването им са държави като Германия, Франция и Великобритания, пише blitz.bg.

Странно, но факт! Виждайки атмосферата в голяма част от държавите в стария континент и преминавайки през тях, сирийските бежанци ги намират, за твърде бедни, макар самите те да напускат опустошената си от войни родина, пише The Daily Express.

Стотици хиляди мигранти от Ирак, Сирия и Афганистан са преминали през съседките ни Гърция, Македония и Сърбия, с  цел да достигнат до ЕС на границата на Унгария. Голяма част от тях изобщо нямат намерение да останат и да живеят в държавите, през които са минали.

При навлизане на територията на Сърбия, мигрантите имат право да поискат бежански статут в страната, но  от 577 995 мигранти, само 583 са се възползвали от тази възможност. Поради тази причина посолството в Сърбия е създало специален законов статут за лицата, които преминават през страната, без да възнамеряват да останат.

Александър Вучич, сръбският министър-председател коментира, че народа му приветства бежанците и че е готов да им подаде ръка в трудните за тях времена и допълни, че в Сърбия, бежанците са в безопасност и ако имат желание могат без проблем да останат и да заживеят в страната му.

Проблема идва от факта, че средна заплата е в страната е в размер на близо 330 евро, което за чужденците е изключително неприемливо.

Преди няколко месеца  сирийски бежанци настанени в лагер за настаняване споделиха, че „няма начин“ да поискат бежански статут в Сърбия, макар към момента да им се налага да пребивават в тях. Мнозина от бежанците открито заявиха, че разчитат на трафиканти, за да ги прекарат през границата.

 

   

0 коментарa

Виж още