С бурка вече само вкъщи и в храма

С бурка вече само вкъщи и в храма

На второ четене законопроекта за носенето на облекло което прикрива лицето, по-известен като „законопроект за бурките“ бе приет от  депутатите в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

От тук насетне облеклото което прикрива или скрива лицето на жената ще бъде разрешено само в регистрираните храмове и молитвени домове както и у дома.  Ако подобно облекло бъде носено на улицата или на обществени места, то ще бъде в нарушение на закона, тъй като вече не е позволено, това обясни председателят на комисията Красимир Велчев.

Той допълни, че това не е закон конкретно за бурките, а такъв който забранява носенето на различни маски, предмети, платове, шалове, които прикриват лицето.  Основният въпрос който искат да разрешат чрез новият законопроект е сигурността на обикновените граждани както и на националната сигурност в България.

През последните години се забелязва, че по време на мирни демонстрации и разнообразни шествия, се появяват хора с маски на лицата си и започват провокации към населението.  Велчев обясни, че те застрашават не само здравето и живота на децата и на мирните граждани които са излезли да протестират, но скрити зад маската си, са опасни дори за самите себе си.

МВР ще е единственият контролен орган който ще следи за спазването на закона.  Велчев поясни, че ако контрола се разпредели между повече организации и ведомства, той няма да бъде достатъчно адекватен, а целта е да има контрол и законът да се спазва.

При първо нарушение на забраната глобата ще бъде 500 лева, а за всяко следващо провинение и нарушение на закона ще е на стойност 1500 лева.

Ако държавни служители извършват нарушение, то те ще бъдат глобени с 500 лева за първо нарушение, а за всяко последващо по 2000 лева.  Глобата която ще бъде наложена при първо нарушение е с по малък размер тъй като целта й е тя да бъде предупредителна мярка, но с всяка следваща сумата ще става все по-висока.

Според Велчев втората крачка която трябва да се предприеме е вмъкване на промени в наказателният кодекс, така хората които биха нарушили закона ще бъдат възпрепятствани, освен тях това ще попречи и на онези които се опитват да склонява към носене на подобно облекло.  Към момента има сигнал и съмнение, че в град Пазарджик се предлага заплащане за носенето на бурка, но е много трудно нещо подобно да бъде доказано.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още