Татяна Дончева: Предизборната кампания беше кампания на статуквото срещу промяната.

Татяна Дончева: Предизборната кампания беше кампания на статуквото срещу промяната.

Настоящата предизборна кампания е насочена срещу промяната, докато статуквото не желае никаква промяна. С тези думи изрази мнението си кандидат-президента Татяна Дончева в гостуването си в предаването "Тази сутрин", излъчвано по БТВ.

По думите на Дончева парламентът е като театър, в който участва един екип от играчи, които са взаимозависими от бизнес и политика.

Не може да се очаква от тези хора да направят каквато и да било промяна. Те не искат да променят нищо, защото „са се наместили около казана с черпаците“.

Тя бе категорична, че БСП е в тесни отношения с Бойко Борисов и управлението на партията се осъществява от олигархично крило.

Дончева подсети зрителите, че през 2001 точно Бриго Аспарухов назначава Бойко Борисов за главен секретар, а сега Аспарухов е член на Политбюро на БСП. Това е едно от ясноте доказателства кой на кой е шеф и какво е общото ежду тях.

Няма начин да се излезе от рамките, които е определило статуквото, твърди Дончева. Социолозите са неотменна част от това статукво- Райчев, Стойчев и Кольо Колеве са ученици на Луканов.

По отношение на избора на ген. Румен Радев, Дончева е категорична, че е определен за кандидат от оръжейното лоби в съответствие с претенциите на олигархичното ръководство на  БСП. Според нея твърденията, че Радев не е запознат с това, което се е случвало в страната, защото е бил в чужбина, навежда на мисълта, че е парашутист, който попада в джунглата и докато разбере какво и как се случва, мандадтът му ще изтече.

Татяна Дончева е категорична, че се демонстрира напълно еднопартийна система- ГЕРБ е идентична с БКП, БСП е ГЕРБ на Лилов, Луканов, Ивайло, а Трайчо и Каракачанов са като подправка. С Тарйчо Трайков  се опитват да подскажат на десните, че може и те да участват в мача, но като второстепенни играчи. Други не се допускат.

По повод плановете ѝ като президент и мисията, с която ще се наеме, Дончева отговори, че спешни са конституционната и съдебната реформа. Така държавата ще има лост да налага справедливост. Президента носи лична отговрност за това какво се случва с държавното обвинение, може да избира и отзовава главния прокурор. Друг важен ангажимент е превръщането на културата и образованието в национален приоритет.

   

0 коментарa

Виж още