ТЕРОР! Нова стрелба с ракети по летището в Диарбекир

ТЕРОР! Нова стрелба с ракети по летището в Диарбекир

Четири ракети са били изстреляни по полицейски контролен пункт пред ВИП салона на летището в Диарбекир.

С четири ракети предполагаеми кюрдски екстремисти обстреляха летището на големия град в Турция - Диарбекир. Ройтерс предаде, че заради стрелбата пътниците и персонала на летището са били принудени спешно да потърсят безопасно убежище.

Губернаторът на Диарбекир - Хюсеин Аксой, цитиран от телевизия "Ен Ти Ви", заяви, че за щастие след обстрела няма жертви, нито ранени, а графикът на полетите на летището не е нарушен и полетите се извършват по съответното разписание.

За да се гарантира сигурността и живота им, пътниците и персонала на летището са били прибрани в сградата на терминала, съобщават от местната агенция "Доган".

На територията на Диарбекир живее голямо кюрдско малцинство. Градът е считан за главен в Югоизточна Турция. От три много години кюрдските екстремисти живеещи там се борят срещу властта в града.

Агенция Ройтерс отбелязва още, че нападението е било извършено само няколко дни след началото на турската военна офанзива в Сирия, чиято цел е да отблъсне Ислямска държава и да попречи на кюрдските бойци да завземат територии.

Днес в Северна Сирия в хода на операция "Ефратски щит", предприета още през изминалата седмица заедно с подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници, турски бойни самолети и артилерия поразиха огромни цели на кюрдските милиции "Сили за защита на народа", съобщиха турските сили за сигурност.

В следствие на военните действия в района на град Джараблус живота си са изгубили 25 кюрдски бойци от кюрдски формирования.

Междувременно от Сирийският център за наблюдение на човешките права заявиха, че при въздушната атака са били убити най-малко 15 цивилни граждани, с което броят на цивилните жертви за днешният ден вече е нараснал до 35.

При нападение срещу ферма близо до село, което подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници, отнели от кюрдските милиции са били ранени още 20 души, а под контрола на кюрдските сили след въздушна атака над друго село по-рано днес са били убити най-малко 20 и ранени над 50 души, съобщи центърът за наблюдение на човешките права.

Турция ясно заяви, че военната ѝ кампания е единствено и само срещу "Ислямска държава" и против "Силите за защита на народа".

   

0 коментарa

Виж още