Той е жив! Синът на Кадафи е на свобода!

Той е жив! Синът на Кадафи е на свобода!

Стана известно, че синът на либийски диктатор Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, е бил освободен от ареста преди няколко месеца. Там той престоя повече от 4 години.

Освобождаването се е случило в средата на месец април тази година. Правосъдният министър на Либия е отправил официално искане за това. В него се посочвало, че Сейф ал Ислам е в обхвата на закон за всеобща амнистия. Искането е било изпратено до командира на милицията в град Зинтан, където Сейф ал Ислам бил задържан през ноември 2011 г.

От няколко месеца в Либия управлява правителство на националното единство. Преди това имаше две правителства - международно признатото и самообявилото се в Триполи. Всички си спомнят, че на 24 юли 2015 г. в Триполи бе произнесена смъртната присъда срещу Сейф ал Ислам за извършени престъпления срещу човечеството. Наказанието беше обявено в отсъствието на Сейф ал Ислам на този процес, воден по онова време от непризнатото от международната общност самопровъзгласило се либийско правителство в Триполи. След това красивата холивудска съпруга Амал Клуни и нейни колеги защитаваха сина на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам. В последния момент те отчаяно се бориха да бъде отменено изпълнението на смъртната присъда на Ислам. Тогава съпругата на Джордж Клуни настояваше за процес срещу Кадафи-младши и шефът на разузнаването на Либия Абдула ал Сенуси в Международния съд в Хага. От кантората в Лондон изразиха мнение, че делото в Либия е било истинска пародия на правосъдие и настояха пред ООН да отмени изпълнението на присъдите.

Говорителят на адвокатската кантора Бен Емерсън тогава каза, че г-жа Клуни е един от тримата адвокати, които се заемат със случая на Сенуси а колегата й Джон Джоунс пък ще работи по делото на Сейф ал Ислам. Емерсън твърдеше, че двата случая са тясно свързани защото и при двете дела либийският съд не е успял да осигури справедлив процес. Той се оплака и че на адвокатите им е било забранено да се срещнат със Сенуси.

   

0 коментарa

Виж още