ТРАГЕДИЯ! Остров Тасос гори, има пострадали (СНИМКИ)

ТРАГЕДИЯ! Остров Тасос гори, има пострадали (СНИМКИ)

Все още пожарите на гръцкият остров Тасос не са овладени. Рано сутринта два хеликоптера са били мобилизирани, за да справят с огнената стихия. По това време на годината, острова е предпочитана лята дестинация за много чуждестранни туристи, сред които и много български граждани.

По данни на местните власти, през изминалата нощ са изгорели много къщи и частни имоти. За съжаление има информация и за пострадали от огъня хора. Жителите на  селището Казавити са били спешно евакуирани, пише 24chasa.bg.

Тази нощ в местността е валял дъжд, но въпреки това огънят, предизвикан от мощна гръмотевица, бил раздухан от силния вятър и обхванал голяма територия. Експерти предполагат, че Огънят вероятно е причинен от мълнии.

Към настоящият момент огнените огнища са четири на брой, а силните ветрове затрудняват погасяването на пожара и го разпространяват, въпреки упоритата работа на огнеборците и местните.

Първоначално огънят е започнал от село Принос, жителите му са били веднага  евакуирани, тъй като на определени места е достигнал на 200-300 метра от домовете им.

И в Атон бушуват огнени езици и събуди спомените от 15 август 1985 година в Кавала, когато голям пожар унищожи огромна част от атонските гори. В региона на Хилендарския манастир, 18 пожарни се борят с огнената стихия.

От острова призовават всички чужденци, включително и българите да се евакуират, тъй като за момента огъня не може да се локализира. Няма официална информация в дипломатическите институции на страната ни в Солун и Атина за пострадали или нуждаещи се от помощ, български граждани.  Дипломатите ни са в постоянен контакт с гръцките власти и своевременно се осведомяват за ситуацията на острова и за ранени и пострадали наши граждани.

За контакт могат да бъдат използвани следните телефони:

 Посолството в Атина: +30 6937 096 220, 0030 210, 6748 105/108;

Генерално консулство в Солун: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510, +30 2310 869 520

   

0 коментарa

Виж още