ТРАГЕДИЯ!!! Ураганът Матю взе стотици жертви в Хаити (СНИМКИ)

ТРАГЕДИЯ!!! Ураганът Матю взе стотици жертви в Хаити (СНИМКИ)

От правителството съобщават, че броят на жертвите в Хаити, в следствие от урагана Матю, се покачва до 283 души. Около 50 човека, са загинал и в южния град Рош-а-Батьо, Хаити.

В най-големият град на полуострова, Жереми, хората станаха свидетели на бедствието и видяха как около 80% от сградите бяха изравнени със земята.

Хаити преди и след ураган Матю.

В градчето Съд, са разрушени 30,000 къщи. Властите отново обявиха, че ураганът до четвърта степен, която е  втората най-висока класификация на ураганите. След опустошението в Хаити и околността, Матю се отправя към американския щат Флорида.

Новият брой на жертвите бе предоставен от правителствените служители в Хаити. В четвъртък, броят на загиналите не малко над 100 души.

Ураганът Матю - най-мощната карибска буря от почти цяло десетилетие, връхлита и Бахамите след като вилня в Хаити и Куба.

Съобщава се, за съборени дървета и електропроводи на Бахамите, но няма информация за смъртни случаи.

Повечето от смъртните случаи в Хаити бяха в градове и рибарски селища по южното крайбрежие. Много хора са били убити от падащи дървета и летящи отломки.

Жителят на Ле-Ке, Жан Жозеф описана случващото се в града му, като  "пълна разруха".

"Това, което се случва в момента, е, че много хора се обикалят наоколо," каза той и допълни "Те нямат дом. Много от тях безцелно скитат, не знам какво ще направим.".

Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, в цялата страна, има над 350,000 човека, които се нуждаят от помощ.

Хората в югозападната част на Хаити, споделят, че се опитват сами да се справят с масовото унищожаване на собствената си, за жалост без помощта на армията или полицията.

Повече от половината от жителите на градовете в Хаити живеят в пренаселени и бедни квартали, които често са подложени на изпитания:  земетресение или ураган.

Момиче, което носи питейна вода, на семейството си.

Говорител на Американския червен кръст, Сузи Де Франсис, заяви, че  приоритет е телефонни мрежи в страната да започнат отново да функционират. „Имаме складове с хуманитарни запаси, които ще бъдат разпределени според нуждите на населението. На семействата могат да бъдат раздадени комплекти за готвене, така че те да могат да си готвят храна. Най-големите ни опасения са от възникването на холера, така че ще помагаме за разпространението на специални таблетки за пречистване на питейната вода. ", категорична е говорителката на червеният кръст.

   

0 коментарa

Виж още