Традиционен фестивал в Стара Загора помага на дете с бъбречни проблеми

Традиционен фестивал в Стара Загора помага на дете с бъбречни проблеми

Поредният, трети, фестивал „Хляб и Вино“, който се организира от служителите на Парк-Хотел „Стара Загора“ успя да събере 750лв от таксата за вход на посетители. Тази сума, макара и скромна, ще бъде дарена за подпомагане на лечението на болно дете.


Благотворителната кампания тази година е насочена към подпомагане лечението на Байрам. Това е 9 годишно дете от с. Тъжа, Павел Баня. Той има нужда от трансплантация на бъбрек. Докато се яви подходящ донор, то ще ходи на хемодиализа. За да може да посещава процедурите, той пътува три пъти в седмицата до Стара Загора. Байрам страда и от хипертония заради увредениет си бъбреци. Често кръвното му стига до стойности 200 на 100, информира starozagorci.com. 


Сякаш това не му е достатъчно, ами и родителите му са го изоставили. В момента бабата и дядото се грижат за него. По последна информация, баба му, която е на 42 години се е съгласила да дари единия си бъбрек. Направен е необходимия тест за съвместимост, който е дал положителен резултат. Тестът е извършен в болница в Германия, където се наемат да направят и трансплантацията. С нетърпение Байрам и роднините му чакат следващата година да бъдат отпуснати средствата за лечението му от Фонда за лечение на деца.


Наред с фестивала, в подкрепа на Байрам се обявиха и хората от Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания. От управителния съвет потвърдиха, че ще окажат съдействие за лечението на момчето. 


Събраните 750лв ще бъдат използвани за транспортирането на момчето, както и за консумативи, лекарства, необходими хранителни добавки, които не се заплащат от Здравната каса.

   

0 коментарa

Виж още