Тракийският университет впечатлява с уникалната си база

Тракийският университет впечатлява с уникалната си база

Престижният Тракийски университет в Стара Загора за поредна година заема челни позиции в изследването на рейтинга на висшите учебни заведения в страната.Това сподели в ефира на Дарик ректорът на университета Иван Въшин. Въпреки добрите резултати, той не е съгласен с втората позиция на Ветеринарно - медицинският факултет.

Според него базата на факултета е изключително богата и уникална. Има модерна апаратура, специализирани клиники и съвременни лаборатории. Ректотър смята, че няма логика факултета да е на второ място. От 15 години са се стремили към европейска акредитатция и тази година тя е факт. Единствено Старозагорския Ветеринарно - медицински факултет разполага с модерна зала за аутопсии, отговаряща на всички изисквания.

Г-н Въшин с гордоста заяви, че всики направления, които са 15 на брой, бележат ръст по определенеите индикатори. Педагогическия факултет е на второ място в страната, а медицината е на пето.

Заради уникалната база точно в Тракийския университет бе извършена и първата аутопсия на делфини. Това са бозайниците, които през лятото бяха намерени мъртви край Бургас. Били са съхранени посредством дълбоко замразяване в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Според пъровоначалните резултати, делфините не са умрели от удавяне, което означава, че рибарите нямат вина.

Научните работници се нуждаят от два месеца, за да могат да излязат с готово официално становище. За да няма съмнения, ще бъде взето мнението както на български, така и на италиански учени. Данните, получени при аутопсията ще бъдат анализирани в университета в Падуа.

Подобна аутопсия на делфин са извършва за пръв път у нас и това обедини големия интерес на преподаватели, студенти и експерти от Тракийския университет. След аутопсията три звена на БАБХ - в Бургас, Варна и Добрич ще установяват дали инфекция или зараза е причината за смъртта на делфините.

   

0 коментарa

Виж още