ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА!!! Всяка пета катастрофа у нас взима по една жертва

ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА!!! Всяка пета катастрофа у нас взима по една жертва

Несъобразената или превишената скорост са сред най-честата причина за катастрофите.

Отчет на МВР за първите шест месеца на тази година, сочи, че във всяка пета катастрофа по един човек умира.

От полицията отчитат през последните два месеца намаление на загиналите при катастрофи, но броят им все още е доста висок. Според изнесените от МВР данни загиналите по пътищата са 304, докато за същия период на миналата година са били с 14 души повече.

До края на първото шестмесечие на 2016г. броят на ранените е скочил със 160 души и до края на месец юни те вече са 4195 души. Произшествията по пътя също скачат с 3.5% - 3377 за първата половина на настоящата година. В отчета си МВР отбелязва, че най-много катастрофи стават по първокласните пътища, следвани от тези от втори и трети клас.

Значително по-малко са катастрофите по магистралите. На шосетата с насрещно движение загива по един човек във всяка пета катастрофа.

Случаите при които шофьорите сами се блъскат в дървета, в стени или падат в дерета също са нараснала и при всеки девети инцидент има по един загинал. "Увеличение се наблюдава и при произшествията от вида "сблъскване между МПС" и на ранените при тях лица, като на всяко единадесето ПТП загива човек", пише в отчета на МВР.

Блъснатите на пешеходна пътека и в последствие загинали от инцидента също са се увеличили, статистиката посочва, че всеки 16-и загива.

При 1203 от катастрофите, което е около 35% от всички, причината е несъобразената или превишена скорост, твърдят от МВР. При тези инциденти са загинали над половината жертви - 160 души. Катастрофите станали заради употреба на алкохол от водача, са едва 2.6%.

За да се засили контролът по пътищата и на други служби освен КАТ, е дадено правомощие да спират и да проверяват шофьорите.

Става въпрос за отменената от вътрешния министър Румяна Бъчварова заповед предшественика й, само катаджии да спират за проверки. Идеята за издаването ѝ бе да се ограничи корупцията сред проверяващите.

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още