ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА! В България над 15% живеят под наем

ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА! В България над 15% живеят под наем

Изразът "Моят дом е моята крепост" се отнася за все по-малко българи. Осезаемо  в страната ни спада делът на хората, които живеят в свое собствено жилище, и за съжаление все по-бързо расте процентът на живеещите под наем. Преди няколко години страната ни беше заедно с гражданите на Румъния начело в европейската ранглиста с над 90%, а към настоящият момент сме едва на шеста позиция с 84.3% от населението, обитаващо собствени жилища. От направеният от експертите анализ излиза, че повече от 15% от сънародниците ни живеят под наем.

И днес Румъния е №1 в Европейския съюз по този показател с рекордните 96.1%. На второ място е Словакия с 90.3%, на трета позиция е Литва с 89.9%, на четвърто - Хърватска с 89.7% и на 5-то място е Унгария с 88.2%. Данните за проучването да взети от Евростат.

Според анализаторите тази тенденция има своето напълно логично обяснение, все повече млади българи напускат родните си места и домове и заминават в по-големите населени места в България или в чужбина.намирайки препитание в чуждият град или страна, съответно им се налага да заживеят под наем. Данните на Евростат показват още, че има и увеличение на българите, които живеят в нов апартамент, заложен пред банка и купен със заем.

Повишаващият се стандарт на живот в столицата водят наплив на хора от цялата страна, което пък от своя страна води до изграждането на нови жилищни кооперации. Според специалистите съвременните купувачи на апартаменти обикновено теглят ипотечни заеми за да си закупят ново жилище.

Прогнозата не е особено цветуща и посочва, че през идните десетилетия групата на живеещите под наем ще се умножават.

Според получените данни от Инфограф, този стандарт не важи само за България, но изобщо за Стария континент. В една от най-развитите държави членки на ЕС – Германия, се оказва, че почти половината от населението живее под наем.

 

actualno.com

   

0 коментарa

Виж още