ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА! Ежемесечно над 100 души у нас търсят стаж за пенсия

ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА! Ежемесечно над 100 души у нас търсят стаж за пенсия

 Работилите преди далечната 1997 година, най-често се сблъскват с този проблем.

Ежемесечно около и над 100 души търсят липсващия им по документи осигурителен стаж за да излязат в пенсия.

Марин Николов, работещ като кариерен консултатнт, обясни, че "Всеки месец, най-малко 8 души се обръщат към мен с молбата да им помогна при намирането на липсващите документи, необходими за да излязат в пенсия.“

Според експерта, проблема е изключително сериозен и за съжаление с него се сблъскват голяма част от бъдещите пенсионери. Често липсата на архив от предприятието в което са се трудили и където са придобили трудовият си стаж, забавя пенсионирането на възрастните хора.

Други често срещани проблеми, са загубата на трудова книжка, както и липсата на подпис и печат от работодател, които спъват процедурата на кандидатите за достойна и заслужена почивка.

Практиката на пенсионният консултант сочи, че работилите през периода преди 1997 година, са сред най-потърпевшите от проблема с липсващият стаж за пенсия. Според Николов, основната причина е, че голяма част от функциониращите по онова време предприятия, в които възрастните хора са служили, вече не работят и са закрити. Така имайки нужда от определени липсващи документи, кандидат-пенсионерите изпадат  нелепата ситуация, буквално да издирват правоприемниците на закритите фирми, за да докажат, че са работили там.

Пенсионният консултант Милю Герганов, разказва, че има случай в които търсенето на стаж, отнема близо една година и в следствие на това, много от възрастните хора с липсващ осигурителен период до 12 месеца се оказват от сложната процедура.

44-годишният Йордан живее в столицата и е в подобна ситуация. Заради липсващ трудов стаж и непълни документи, мъжът не може да се възползва условията за ранно излизане в пенсия. Притесненият столичанин споделя, че документите които са му издадени от една от фирмите за които е работил не са изрядни и за втора категория труд, му се губят близо година и половина стаж. Без тях Йордан не може да се пенсионира.

Като повечето хора, изпаднали в неговата ситуация и той не смята да издирва липсващият стаж, моли се да е здрав и да не остане без работа „докато ми дойде време за пенсия".

Откриването на документите, доказващи трудовият стаж, варира между 50 и 150 лв., което за мнозина е непосилна за изплащане сума.

 

   

0 коментарa

Виж още