ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА! На ден по 3200 социално-слаби искат помощи за отопление

ТРЕВОЖНА СТАТИСТИКА! На ден по 3200 социално-слаби искат помощи за отопление

Ромите отново опитват да манипулират системата, като снимат заповедта на социалните на цветен ксерокс.

Данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), показват, че само през първия месец от кампанията за енергийни помощи тази година, близо 100 900 социално слаби българи са поискали помощи за отопление. Всеки ден около 3200 бедни българи подавали документи в социалното ведомство, пише dnes.bg.

Макар бройката на молбите да е изглежда огромна, от агенцията всъщност отчитат спад. През юли миналата година 2015 г., безплатни въглища, дърва или подпомагане за парното са поискали около 111 715 домакинства, което в сравнение с данните към монета е с 10 815 повече.

От Агенцията по социално подпомагане споделят, че "Хората станаха по-разсъдливи. Първо, преценяват дали имат шанс да получат помощта и след това подават документи" и допълват, че право на помощ за отопление имат хора с месечен бюджет по-нисък от диференцирания минимален доход за страната. При отпускане на помощта с предимство са самотните майки, инвалиди, както и самотно живеещите пенсионери. Конкретно за възрастните хора от агенцията обясняват, че за да получи енергийна помощ, пенсионера трябва да е на възраст над 75 г. и месечно да разполага с пенсия до 202,20 лв.

Освен тези изисквания, кандидатите за енергийни помощи не трябва през последните 5 години да са продавали имот, а спестяванията им да са не повече от 500 лв. на член от семейството.

И през тази зима размерът на енергийните помощи ще остане без промяна – 72,46 лв на месец или 362,30 лв. за периода от месец ноември 2016 г. до месец  март 2017 г.

Сумата ще бъде изплащана на два пъти, първият е един месец след одобряване на заявлението, а вторият е през януари следващата година. През 2015 г. пари за отопление са получили 237 207 души, като 90% са получили помощ за закупуване на дърва и въглища, само 3238 са били подпомогнати за сметките за парното, а малко под 20 хил. - за тока.

   

0 коментарa

Виж още