Тревожна статистика посочва - младежите у нас нито учат, нито работят

Тревожна статистика посочва - младежите у нас нито учат, нито работят

По брой млади хора, които нито учат, нито работят, България попада на челните позиции в Европа

За съжаление страната ни остава на едно от челните места на старият континент, по броя на младежите които не учат и не работят. Статистиката показва, че всеки пети младеж на възраст между 20-24 години попада в тази група, пишат от dariknews.bg.

Единствено в Гърция и Италия процентът е по-висок от този на нашата страна. За разлика Гърция, Италия и България в другият край на класацията с минимална младежка безработица са страните: Германия, Швеция и Дания.

На този фон доходите у нас остават в пъти по-ниски отколкото са например в Западна Европа, но за сметка на това растат с все по-бърз темп. Така в последните години средната работна заплата нараства с близо 8%, а според експертите ако тенденцията се запази, до края на 2016 година средната заплата за българите ще достигне 1000 лева, прогнозират работодателите.

Тревожен е факта, че разминаването между търсене и предлагане на пазара на труда се задълбочава с всяка следваща година. Фирмите в България масово се оплакват, че въпреки доброто заплащане, което предлагат, кандидати за работа няма.

Ако не бъдат взети спешни мерки и образованието не започне да отговаря на нуждите на бизнеса, трудовите посредници предупреждават, че след около десет години ситуацията у нас ще е критична. Основната причина за това ще бъде застаряващото население, поради което работещите ще намалеят с повече от 1/3. В производството има най-сериозен глад за кадри има. Агенции за подбор на персонал отчитат сериозен недостиг на оператори на машини, шивачки и други.

Все по-трудно работодателите откриват специалисти за т. нар. изнесени услуги, като финансисти и други специалисти с чужди езици.

Фирмите, които работят за износ, също се разрастват и имат нужда от допълнителни служители, но не намират работниците, от които имат нужда.

   

0 коментарa

Виж още