Трифон Зарезан е!

Трифон Зарезан е!

Днешният ден празнуваме двоен празник- църквата отдава почит на светлата памет на Св. Мъченик Трифон и народа празнува деня на лозаря.

Според народните традиции днес се зарязват лозята.

Денят на Свети мъченик Трифон се чества у нас в началото на 14 февруари, но след приемането на Григорианския календар през 1968 година, празника се измества на 1 февруари, информира novini.bg.  

Според преданията Свети Трифон е един от най- известните лечители, роден в прародината на лозата и виното- гр. Апамия, Мала Азия.

На 17 годишна възраст той успял да излекува императорската дъщеря и така станал много известен.

Днешният ден е изпълнен с редица ритуали. Рано, в зори, стопанката на дома меси хляб, готви пълнена с ориз кокошка. Приготвените пита, кокошка и бъклица с вино се слагат в нова вълнена торба и мъжът, нарамил торбата, отива на лозето.

Там след като се прекръсти, с косера отрязва три пръчки от три главини, полива лозите с виното от бъклицата.

След този ритуал, всички се събират и си избират Цар на лозята. Окичват го с венец от лозови пръчки на главата и друг венец през рамо. След това празникът може да започне.

За да има богата реколта народът изпълнява и други магически действия, традиционни за Югоизточна България. По време на зарязването на лозите се казва магическа формула.

На днешния ден освен лозарите, градинарите и кръчмарите, празнуват и хората с имена  Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.

   

0 коментарa

Виж още