Турската армия издига стена на границата със Сирия

Турската армия издига стена на границата със Сирия

 

Турските военни не спират своята работа по строежа на стена от бетон на границата със разкостената от гражданска война Сирия. Предназначението на стената според турските власти е съхрани безопасността на турските граници от външна намеса, съобщава агенция Фокус. Турската държава има около 900 километра земи, граничещи с Сирия, която от няколко години се раздира от кървава гражданска война, в която всяка от многобройните групировки желае да овладее страната или поне част от нея.

Абдула Чафчи, губернатор на град в турската провинция Шанлурфа, обяви, че турската армия ще построи бетонна стена в периметър от няколко километра на запад от граничен пункт Мурситпинар и още един километър на изток от пункта. Чафчи беше категоричен, че няколко километровата стена от бетон, обзаведена с бодлива тел, ще съхрани спокойствието на границата със Сирия. Стъпката е предприета, за да бъде граничната охрана на границата по-ефективна, тъй като се предвиждат и наблюдателни кули. Губернаторът определи изграждането на стената като приоритет за сигурността, тъй като появата на Ислямска държава и конфликта с Кюрдската Работническа Партия (ПКК) около боевете в Сирия е увеличила риска от опасности на граничните бразди. Според Чафчи построяването на стената не само ще осигури спокойствието на Турция от групировките в Сирия, но ще опази останалия свят от нашествието на джихадисти и ислямизирани елементи, каквито има в изобилие в бившата най-светска държава в Близкия изток – Сирия.

Не е ясно как западният свят ще реагира на построяването на няколко километровата стена на границата с Турция. Отношенията на правителството на Ердоган със Запада и САЩ са обтегнати. Европейският съюз не може да се спогоди с Турция за бежанския поток около визите за турски граждани, а Америка се превърна в „нелоялен приятел” след като не желае да екстрадира смятания за инициатор на опита за преврат в Турция, Фетуллах Гюлен. В момента Турция извършва сухопътна операция в Сирия, която официално не е със завоевателна цел, а чисто превантивна, за да се защити турската граница от непосредствени опасности.

   

0 коментарa

Виж още