Турция нанесе 224 удара по 63 цели на ИД 

Турция нанесе 224 удара по 63 цели на ИД 

Дамаск, Сирия


Днес - на 24 август, започна операцията по прочистването на сирийския граничен град от бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ /ИД/


Артилерията на Република Турция е извършила обстрел по 63 цели. Позовавайки се на военни източници частната турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк, съобщи, че действията на Турция са в подкрепа на силите на ръководената от САЩ международна коалиция за борба срещу "Ислямска държава" в Сирия, в рамките на военна операция.


Малко след 4.00 ч. тази нощ, по предварително набелязани цели , е дадено началото на артилерийският обстрел през границата. Източниците дали информация за случилото си, уточняват, че преди обстрелът да бъде прекратен в 5.45 ч. /1 час и 45 минути след началото/ са били произведени 224 изстрела. Малко след 6.00 ч. тази сутрин са започнали първите въздушни удари, като в сях са взели участие турски изтребители Ф-16.


Турските бойни самолети, с подкрепата на летателни апарати на международната коалиция срещу ИД, към настоящият момент също извършват удари по цели на групировката край сирийския граничен град Джараблус, пояснява Ройтерс. 


До границата със Сирия в същото време множество турски танкове се приближават и също нанасят стрелба по цели в съседната страна. До сега обаче бронирана техника не е пресякла границата.


По-рано днес, турската частна телевизия Си Ен Ен-Тюрк съобщи, че турски танкове са навлезли в границите на Сирия, но после уточни, че са останали на турска територия.  По телевизията бяха излъчени кадри на маневри на няколко танка по границата.
Канцеларията на турския премиер Бинали Йълдъръм информира, че армията на страната, както и сили на международната коалиция, водена от САЩ, са започнали днес операция по прочистването на сирийския граничен град Джараблус от бойци на "Ислямска държава". 


Няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара бе предприета мащабната операция срещу ИД.  Целта на визитата на Джо Байдън са разговори, които ще обхванат и кризата в Сирия.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още