”Тюлен” осъден за 6,6 млн. щ.д. заради книга за Бин Ладен!

”Тюлен” осъден за 6,6 млн. щ.д. заради книга за Бин Ладен!

Бивш командос ще наложи да заплати на американската държавата 6,6 милиона долара заради книгата му за Бин Ладен, разгласяваща класифицирана информация.

Федерален съд в САЩ осъди бившият командос от специалните части на американските военноморски сили, "тюлените", написал книга за ролята си в мисията, при която беше убит Осама бин Ладен.

Той ще трябва да заплати на американската държава над 6,6 милиона долара за неспзване на споразумения за конфиденциалност и публикуване на информация без да е разрешил Пентагона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мат Бисонете, автор на книгата "Един нелек ден" ("No Easy Day") под псевдонима Марк Оуен, ще даде на американската държава всички приходи и хонорари, спечелени от книгата или други права за филмиране на съдържанието й.Постъпленията вече надхвърлят 6,6 млн. долара. Той има на време от четири години да изплати основната част от сумата. Ще трябва да заплати и 100 000 долара, получени от презентации, които е правил благодарение на данни, за чието разгласяване няма разрешение от Пентагона.

Издаването на книгата стана причина за разследване на министерството на правосъдието в САЩ, като бе заявено и че в нея има класифицирана информация. 

   

0 коментарa

Виж още