Тютюнджиите се отказаха от протеста!

Тютюнджиите се отказаха от протеста!

Отменен бе обявеният за днес от 14 часа протест на ГКПП „Маказа- Нимфея" на тютюнопроизводители от двете области Кърджали и Хасково поради неизплатени суми за миналогодишна реколта. Това обяви Асен Кичуков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите.Кичуков изтъкна, че 20 на сто от стопаните, предали суровина на две търговски фирми, все още не са получили хонорарите, но от днес с тях вече е започнало разплащане.

Председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите добави, че протестиращите остават в стачна позиция докато не бъдат преведени парите и на последния тютюнопроизводител. Като краен срок за издължаване от едната фирма са посочили края на следващата седмица, а от другата – края на септември, съобщава "Стандарт". 

Случаяр с тютюнопроизводителите от Източните Родопи не се решаваше вече осми месец. В края на август на събрание в кърджалийското село Конево , земеделците обявиха, че ако до няколко дни не получат парите си за предадения тютюн от реколта 2015 ще се заемат протести. Те се жалваха, че чакат парите си от февруари. Тогава кметът на Конево Хасан Мустафа обясни, че от селото потърпевши са седем семейства, които очакват да получат между 2 и 3 хиляди лв. Освен на тях едната от фирмите - „Михайлидис" Сандански дължи пари и на производители от селата Рудина , Книжовник и Чорбаджийско.

 

   

0 коментарa

Виж още