Ужасни атаки на Острова срещу хора от Източна Европа !

 Ужасни атаки на Острова срещу хора от Източна Европа !

Говорейки извън страната на български,  очаквам някой да ми се разкрещи, че трябва да се махам, казва една българка, която пребивава в Южна Англия. И реално е така: след референдума ужасните и унизителни атаки срещу чужденци силно зачестиха. В неделя сутринта сътрудниците на Полската социална и културна асоциация (POSK) се сблъскват с грозна изненада: на входа на офиса им, който се намира в лондонския квартал “Хамърсмит”, неизвестни хора са надраскали расистки лозунги, предава "Дойче веле".

И това не е единствен случай: в едно училище в Хънтингтън бяха подхвърлени листовки с надпис “Вън от ЕС!” и “Стига полски паразити!”. Тези, които живеят наоколо, също намерили подобни листовки пред вратите си. “Източноевропейка съм и всичко това сериозно ме тревожи. Тук си изградих втора родина, но когато говоря навън на български, очаквам някой да ми се развика, че трябва да се махам. Или нещо още по-лошо”, казва българката Ана Петрова, която пребивава от три години в Южна Англия.

След референдума за излизане на Великобритания от ЕС полицията отчете тревожно нарастване на ксенофобските действия. Броят на подадените жалби се е увеличил с 57% в сравнение с тези преди референдума. Сведения за унизителни атаки срещу чужденци има и в социалните мрежи. Ксенофобската агресия е насочена най-вечче срещу чужденци, които идват от държави - членки на ЕС. Но с агресия и ненавист се сблъскват и британци с по-тъмен цвят на кожата. Само един пример: журналистката Зима Кочена от Би Би Си беше наречена “мръсна пакистанка”.

   

0 коментарa

Виж още