Ужасът в Хитрино- суха статистика и човешка трагедия

Ужасът в Хитрино- суха статистика и човешка трагедия

Цялата страна е в шок от случилото се тази сутрин в с. Хитрино, Шуменско.

Както вече писа Новини Стара Загора, тази сутрин в 5.42 е получен сигнал за взрив на цистерни от влакова композиция в центъра на с. Хитрино. Влаковата композиция е била с 26 цистерни- 3 от тях са били буферни и не са имали товар, 3 са били пълни с пропан- бутан, а 20 – с пропилен.

По последни данни загиналите са 7, ранени са 29 човека. Част от ранените се борят за живота си, съобщават от БТВ.

Селото вече напълно евакуирано, за да не се случи друго нещастие при изтеглянето на цистерните. Те ще бъдат източени в други цистерни и ще бъдат изтеглени от мястото.

Според кмета на селото и други свидетели, скоростта на влака при навлизане в гарата е била висока. Стрелочникът е сигурен, че е видял искри от локомотива. Все още няма ясно становище за причината.  

По- рано днес премиерът в оставка каза, че системите във влака са електронни и скоростта на влака може да бъде засечена. Данните, подадени до този момент, не потвърждавали версията за висока скорост.

Собственикът на фирмата- превозвач е в следствието и дава показания. Според него е изключително странен фактът, че взривната вълна е насочена към селото. Той твърди, че не е възможно да се получи взрив при удар, защото обшивката на цистерните е много здрава. Дори е да се е получил взрив, той е трябвало да бъде насочен към влака, а не към селото.

Хората са настанени в роднини в Нови Пазар и Шумен, а тези, които няма къде да отидат, се настаняват в кризисен център в Шумен.

Социалният министър в оставка Зорница Русинова потвърди, че описването на щетите е започнало, а на пострадалите ще бъде дадена еднократна помощ в размер на 325 лв.

Много общини в страната отмениха коледни концерти и празненства в знак на съпричастност.

Понеделник, 12 декември, ще бъде обявен за ден на национален траур за жертвите в Хитрино.

 

   

0 коментарa

Виж още