УЖАС !!! В Ирак, Нигерия и Турция вербуват деца за камикадзета

УЖАС !!! В Ирак, Нигерия и Турция вербуват деца за камикадзета

Момчето едва около 16-годишно изглеждаше уплашено , когато иракската полиция го хвана на улицата в град Киркук. Когато свалиха ризата му,  откриха два килограма експлозиви около кльощавото му тяло. /казват от иракските служби/
Това се случва миналата неделя. Ден по-рано в Турция, по време на сватбено тържество се взриви тинейджър, убивайки 51 души, като почти половината от тях са деца.
Атаката в събота по време на сватбата в Газиантеп е първият атентат в Турция, за който е вербувано и използвано дете.
В Афганистан талибаните отдавна използват деца. Един 14-годишен атентатор на велосипед удари централата на НАТО в Кабул през 2012 г., убивайки шестима души; две години по-късно един тийнейджър се взриви при френския културен център в афганистанската столица.
Изследователите и анализаторите казват, че ислямска държава и други бунтовници сега все повече използват същата тактика, може би, за да избегнат жертването на възрастни бойци.
Децата са вербувани от Западна Африка и Сирия, като ислямска държава промива мозъците им в специално наети приемни семейства или лагери.
Ислямска държава в частност нарича детските си попълнения - "Полицаи на халифата" и публикува снимки и видео-материал от обучението им.
"Детското вербуване се увеличава", казва Жулиета Тома, регионален говорител на УНИЦЕФ. "Децата вземат активно участие..., обучават се за използването на тежко оръжие, обособяват контролно-пропускателни пунктове на фронтовата линия,  използват се като снайперисти и в екстремни случаи се използват като атентатори-самоубийци.".                                                                                                                              

Малко е информацията за атентатора от Газиантеп. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя заяви, че атентаторът е на възраст 12 до 14 годишен, и най-вероятно отговорността за атентата е на  ислямска държава.                                                                  

Взривът, който почерни тържеството на кюрдска сватба е станал на улицата късно през нощта. Голяма част - 22 души от мъртвите са били на възраст под 14. Никой не пое отговорност за атентата , но ислямска държава в миналото нееднократно  е атакувала кюрдски събирания, за да провокира и насажда етнически напрежения.

снимка: reuters

   

0 коментарa

Виж още