УЖАС - ИДИЛ с химическо оръжие!

УЖАС - ИДИЛ с химическо оръжие!

ИДИЛ и режимът на Башар Асад  са уличени в използване на химическо оръжие в Сирия, предаде Ройтерс.
Агенцията се позовава на съвместно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие.

Разследването се е извършвало близо година въз основа на единодушно решение на Съвета за сигурност на ООН. 
Действията включват  девет нападения в седем района.

Разкрито е, че правителствените сили са извършили две от нападенията, а  ИДИЛ - 1. ООН и ОЗХО не успяват да достигнат до заключение чия е отговорността в останалите шест случая.

Според доклада от разследването, войниците на Башар Асад  са пуснали от хеликоптери хлор в Талменес на 21 април 2014 г. и в Сармин на 16 март 2015 г. 
Населените места се намират в граничещата с Турция, северозападна сирийска провинция Идлиб, която почти изцяло е под контрола на ислямистки бунтовници.

Разследващите са събрали достатъчно информация, за да се стигне до заключение, че ИДИЛ е единствената организация, която е имала ресурсите  да използва горчичен газ (иприт) в град Мареа, в северната провинция Алепо, на 21 август м. г.

През 2013 г. сирийското правителство склони да унищожи запасите си от химически оръжия съгласно споразумение, договорено с посредничеството на Русия и Съединените щати.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи сделката с резолюция, че при нарушения за Сирия ще има санкции, съгласно Глава 7 от Устава на световната организация.

Заключението от разследването провокира конфронтация в Съвета за сигурност по въпроса дали трябва да бъдат санкционирани виновниците.
Въпросът вероятно ще настрои едни срещу други Русия и Китай, които поддържат  режима на Асад, от една страна, и САЩ, Великобритания и Франция, които подкрепят опозицията, от друга.
Представителите на трите западни сили в ООН осъдиха сирийската власт за химическите атаки, установени в разследването. САЩ призовава да се потърси отговорност от извършителите.

   

0 коментарa

Виж още