УЖАС - Хиляди са децата застрашени от гладна смърт

УЖАС - Хиляди са децата застрашени от гладна смърт

Близо 49 000 ще бъде броят на починалите от недохранване невръстни деца тази година в Нигерия, ако не получат помощ, съобщава от УНИЦЕФ.

Общо 475 000 деца, живеещи около езерото Чад, гладуват заради сушата и конфликта на властите с ислямистката групировка "Боко харам".

УНИЦЕФ призовава за помощи в размер на 308 млн. щатски долара, но досега е получила само 41 млн. - 13% от сумата, която  е нужна, за да се помогне на засегнатите в Чад, Нигерия, Нигер и Камерун.

През първите месеци на 2015 г.  територията, заемана от "Боко Харам" бе с размерите на Белгия, но в последната година и половина правителствените сили изтласкаха последователите на организацията в провинция Борно. Близо две трети от болниците в региона са изцяло или частично разрушени, увредена е до голяма степен е и водопреносната мрежа.
2.2 млн. души все още живеят в територии под властта на ислямистката групировка или в бежански лагери. Близо 15 000 души са жертвите на конфликта, започнал през 2009 г.

До 2030 г. 40% от най-бедните хора в световната статистика  ще са африканските деца, показват данни на британската неправителствена организация Overseas Development Institute (ODI).

Едно на всеки пет деца в Субсахарска Африка ще се принуди да живее с по-малко от 1.90 долара на ден. Става въпрос за 148 млн. деца. Те ще бъдат 80% от всички деца по света, живеещи с тази сума.

Образованието е ключът към спасението от бедността, посочват от ODI и напомнят, че то дава умения за работа, възпитава момичетата да не се женят толкова рано и вдъхва увереност на жените да настояват да получават лекарски грижи.

Нигерия е изключително важна сред африканските държави. В нея децата извън училище са най-много на брой, там е регистрирана и една от най-големите пропасти в образованието.

4 на всеки десет момичета в Субсахарска Африка се омъжват преди да навършат пълнолетие, а една десета от тях – преди да навършат 15 години.
 

   

0 коментарa

Виж още