Украйна допуска военен конфликт с Русия

Украйна допуска военен конфликт с Русия

 

    Украинският олигарх и президент на Украйна Петро Порошенко допуска възможността Русия да нападне Украйна, информира Газета.ру.

    Порошенко днес говори в украинския град Лвов и не скри своята тревога от опасността Русия да навлезе със своята армия на територията на Украйна.

    Според него агресивната политика на Кремъл е напълно съвместима с военна инвазия в Украйна и е напълно реалистична, ако се вземе предвид риториката и поведението на Москва.

    Президентът на Украйна обяви, че украинския народа трябва да бъде подготвен за евентуална руска инвазия в своята държава, за да може адекватно и без паника да окаже доблестна съпротива на нашествениците.

    Според Порошенко армията трябва всекидневно да бъде в очакване на военна агресия от Кремъл, за да не бъде изненадана.

    Припомняме, че през 2014 година Русия успя да анексира тогавашния украйнски полуостров Крим и това породи паника у много украинци, които смятат Крим за военен плацдарм, насочен срещу Украйна.

    От 2014 година, когато се разиграха драматични събития в Киев и бившия президент Янукович се евакуира в Русия, в Украйна властва напрежение между официалната власт и военните проруски групировки.

    В Източната част проруските сепаратисти успяха да извоюват няколко независими от централната власт в Украйна области, които неофициално са под опеката на Русия.

    За разлика от Източните части на Украйна, които са здраво свързани с Русия и хората са русофили, западните части на страната са откровени русофоби и желаят членство на страната им в ЕС.

   

0 коментарa

Виж още