Уникална находка: В Луксор е намерена мумията на слуга на Тутмос III

Уникална находка: В Луксор е намерена мумията на слуга на Тутмос III

Буквално преди часове бе съобщено, че испански археолози са открили хилядолетна мумия в "много добро състояние", в близост до южния египетски град Луксор.

Находката е в гроб, вероятно датиращ от между 1075-664 г. пр.н.е., на западния бряг на река Нил, 700 км (435 мили) южно от Кайро, се казва в изявление на Министерството на антиките.

Мумията е била увита с чаршаф, запечатан с гипс.

Била е положена в ярко оцветен дървен саркофаг и е била погребана в близост до храм от епохата на четвъртото хилядолетие на царя- воин Тутмос III.

Гробницата вероятно е принадлежали на благородник, Аменренеф, който бил "слуга на кралското домакинство", съобщава министерството.

Ръководителя на археологическия екип, Мириам Алварес, казва, че мумията е била украсена с "много цветни декорации, напомнящи религиозни символи от древен Египет, като богините Изида и Нефтис, показващи крилата им и четирите сина на Хор".

Най-ранните доказателства за мумифициране в Египет показват, че практиката на увиване на телата, с цел запазването им след смъртта, датира от около 4500 BC.

Фараон Тутмос III, понякога е наричан най-големият завоевател на Египет или " Египетския Наполеон", е шестият фараон от Осемнадесетата династия.

Тутмос III изгражда над петдесет храма и разрешава строежа на много гробници за благородници, които са направени с изключително майсторство.

 

Неговата собствена гробница е открита от Виктор Лорет през 1898 г., в Долината на царете.

Луксор, град с население от половин милион на брега на р. Нил, изобилства с храмове и гробници, построени от фараоните на Египет.

Той е основна атракция за туристическата индустрия в Египет, който в момента се разкъсва от политическа нестабилност и джихадистко насилие след революцията през 2011 г., когато бе свален дългогодишният диктатор Хосни Мубарак.

Проектът за разкопки, реставрация и укрепване на хилядолетния храм на фараон Тутмос III - където е намерена и тази последна гробница - започна през 2008 г. и е резултат от сътрудничеството между египетското Министерство на антиките и Академията за изящни изкуства Св. Изабел Унгарска от Севиля.

   

0 коментарa

Виж още