Уникална находка край Шабла! Какво да очакваме това лято?

Уникална находка край Шабла! Какво да очакваме това лято?

Единствено за момента по рода си археологическо изследване под вода на уникалната за нашето Черноморие антична крепост Кария вече започна. Екипите от учени и водолази искат да намерят уникални и ценни антики на морското дъно. Според местни рибари, морето тук буквално е пълно със стара керамика, информира Блиц.

Финансирането на разкопките на тези ценни обекти се осъществява главно от общините, в чийто регион се намират находките и от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Единият от обектите, чието проучване започна още през май, е крепостта Кария, близо до фара на нос Шабла. Кария няма еквивалент на Черно море и е разположена на площ от 2-3 дка по брега на Шабла.

Втората част на изследването е под вода. Една част от Кария се намира в морето и това ще е началото на подводните проучвания в района. Ръководител на тази подводна експедиция, в периода юли-август, ще е Асен Салкин.

Друг екип, под ръководството на проф. Георги Атанасов, продължава да работи в крепостта Залдапа край с. Крушари. Тази година ще възстановяват римския водопровод. В началото  на септември стартират разкопките  в древните градове Рациария край село Арчар и  Бонония във Видин. Доц. Здравко Димитров от БАН и неговият екип не са доволни от отпуснатите средства от Министерството на културата. За да се вместят в 10 000 лв., ще трябва да ограничат броя на хората и да намалят времето.

Според доц. Димитров  Рациария  и Бонония са с огромен потенциал  да бъдат  акцент на културно- историческия туризъм в района. Военни дипломи от епохата на римския император Веспасиан ще издирват археолози на хълма Бърдото над Брезник. Мястото на проучванията е забулено в мистерия, за да се предотвратят иманярски набези.  Там вече беше намерена военна диплома от епохата на император Тит Флавий Веспасиан (69-79 г.), същия император, които е построил Kолизеума в Рим и завещал крилата реплика, че парите не миришат, продиктувана от въведената по негово време такса за обществените тоалетни.

   

0 коментарa

Виж още