УНИКАЛНО! Българско изобретение без аналог в света

УНИКАЛНО! Българско изобретение без аналог в света

България е първата страна, в която се тества уникалното устройство.

Още от ученическите си години, Драгослав е фен на приложната електроника и високите технологии. Младежът по образование е електроинженер завършва Университета в Ниш.  Основава първата си компания за дизайн, програмиране и производство на електронни устройства и автоматизирани системи, EUROgenix, през 2007 година, която към днешна дата има безброй международни отличия.

Драгослав е създателят на иновативното високотехнологично решение с изключителна социална насоченост  наречено CAPPLO. Устройството ще осигури по-голяма сигурност на семействата на децата с аутизъм, както и по-надеждна защита за аутистите.

Още преди около 3 години се заражда идеята за CAPPLO. Горе долу по това време в САЩ след около 3 месеца издирване, бе открито момченце с аутизъм. Именно случилото се мотивира Драгослав да измайстори уред, които да е в помощ на аутистите по света. Неговият собствен син също е диагностициран с диагнозата аутизъм. Като специалист, но най-вече като родител, той решил да намери алтернатива, която да му даде сигурност и защита.

Драгослав често имал опасения, че собственото му дете е изложено на риск и може да избяга от вкъщи или от училище, въпреки предпазните мерки. Така решил да използва това, което прави най-добре – приложна електроника и програмиране - и да създаде ново и работещо решение.

Развълнуваният инженер споделя: „Ако мога да помогна на него, казах си, защо да не създам нещо, което да помогне и на други деца в подобно положение“.

С екипът му създали концепцията за иновативното устройство, както и софтуерната платформа. Дали на устройството името CAPPLO, което съдържа думите: child, care, cloud, community, innovation, technology, application, location, support, love (от англ. ез. – „дете“, „грижа“, „облак“, „общност“, „иновация“, „технология“, “приложение“, „местоположение“, „подкрепа“ и „любов“).

Синът му Дейвид бил първият аутист използващ технологията, посредством апаратурата учените са получили много важна информация, дори само при наблюдение на движенията и жестикулациите на детето.

CAPPLO представлява преносимо електронно устройство, чиято работа е насочена към децата с аутизъм от 2 до 18-годишна възраст.

То се прикрепя към облеклото на гърба на детето и регистрира всяка промяна в състоянието му, като при отклонение изпраща sms и звуков сигнал до мобилният телефон на родителят.

В момента CAPPLO се предоставя за безвъзмездно ползване на 30 български семейства в София и в Пловдив.

Очаква се новата версия на устройството да бъде готова в края на 2017 г.    

 

Източник: economic.bg

   

0 коментарa

Виж още