Уникално! Вижте какво празнува Правец сега!

Уникално! Вижте какво празнува Правец сега!

Съгражданите на Тато за пореден път празнуват рожденния му ден. Това се е превърнало в своеобразна традиция. Днес той щеше да навърши 105 години.

Сутринта бяха положени цветя пред паметника на Тодор Живков. През целия ден всеки желаещ може да зърне родната му къща и да види невероятните подаръци, които Първият е получавал от чужди държавници като Леонид Брежнев, Муамар Кадафи, Михаил Горбачов и др.

Тази година честването ще бъде повече от скромно.

Директорът на историческия музей в града Татяна Борисова казва, че всеки, който храни някакво уважение към личността и делото на Тодор Живковможе да заповяда в Правец, за да отдаде своята почит.

Факт е, че паметникът на бивлия Първи ивнаги се поддържа в изряден вид и посегателства към него няма.

Днес се очаква пристигането на Жени Живкова и Тодор.

Един ден преди Татовия празник, центърът на Правец е съвсем пуст, а причината е безплатния курбан за местните жители по повод Съединението в близката местност Моновец, информират от blitz.bg. Голямата поляна била обсипана с маси, скари с кюфтета и кебапчета, виещи се кръшни хора.

Факт е, Живков все още се ползва с уважението на съгражданите си и не единствено на възрастните, но и на младежите.

Историческият комплекс ще приема гости днес с известната експозиция с „Подаръците” на Живков от цял свят. Сред тях са самарът, подарък от Моамар Кадафи. Особено ценен е стенният позлатен часовник, украсен с перли и нефрит, от ръководството на бившия СССР.

Там е и подаръка от Брежнев- позлатен джобен часовник, върху който е инкрустиран лика на Живков. Там е и кристалната фруктиера със сребърен обков и аметист от  Михаил Горбачов. До нея са и подаръците за Живков от тогавашния кмет на Ню Йорк.

Всички тези предмети са предоставени от резиденция „Бояна” на отговорно съхранение, казаха от музейния комплекс.

   

0 коментарa

Виж още