УНИКАЛНО! Вижте как Стара Загора чества Независимостта на България!

УНИКАЛНО! Вижте как Стара Загора чества Независимостта на България!

Стара Загора, по традиция, чества 22 септември с грандиозен местен ритуал. Града под липите отбеляза 108 години от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд през далечната 1908 години.

В 10 и 30 часа в старозагорския парк, носещ името на значимата българска фигура от историята, Александър Стамболийски, беше положено началото на празничния ритуал. На „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ бяха положени почести в знак на уважение към всички старозагорци, които по един или друг начин са загинали за Свободата и Независимостта на Майка България.

Тържественият ритуал в Стара Загора бе организиран от военния гарнизон на града, както и от общината. След като бе изпълнен празничния ритуал по повод 22 септември, в 11 часа духовия оркестър на общината концертира пред събралото се множество граждани. В 11 часа стартира и друг концерт, този път пред общината, изнесен от ансамбъл „Загоре“, който привлече голяма публика от заралии. Старозагорски минерални бани имат на днешния ден празник, който беше отбелязан със религиозен ритуал в храма на селището. Атмосферата в празничния 22 септември на територията на Стара Загора беше приповдигната и кипи настроение от всеки старозагорец.

Стара Загора е едно от местата в България, които са пострадали най-тежко през Освободителната война, както и преди това. Денят на Независимостта е дата, но истинската независимост се е ковала десетилетия наред, още преди българският народ да разполага със земята си по право.

Преди Освобождението на българските земи от османска власт, Стара Загора е опожарена до основи и след това жителите на града започват градежа на домовете си от кота нула. Правите улици на града, които са характерни единствено за Града под липите, са благодарение на чуждестранни архитекти. Именно затова композицията на града е аналогична на Виена, Пекин и други модерни градове по света.

Стара Загора е била дом на видни революционери като Колю Ганчев, който бива заловен и убит от турците заради поведената от него борба за Освобождение като част от комитетската мрежа, учредена от Апостола на Свободата. В Стара Загора са се намирали най-преданите революционни комитети и най-ревностните борци за Свобода и Независимост и за това говорят хрониките.

На духовно ниво празникът е признателност към всички герои от преди и след Освобождението, знайни и незнайни, които са направили възможно българският народ да бъде свободен и уважаван в света. 22 септември отново беше отбелязан с нужния патос от община Стара Загора и гражданите, които носят в гените си героична кръв, предадена от героични прадеди.  

Организирано е освещаване на централното стълбище в 11.00 часа, веселие с оркестър за народна музика от 12.00 часа и концертна програма на ансамбъл „Загоре от 14.00 часа. През целия ден ще се проведат и детски игри в парка, които ще започнат от 10.00 часа.

   

0 коментарa

Виж още