УНИКАЛНО!!! Техники за релакс в Стара Загора (СНИМКИ)

УНИКАЛНО!!! Техники за релакс в Стара Загора  (СНИМКИ)

Първото българско академично ръководство по арт терапия в страната ни, базирано на авторска методика, ни показва как само за 80 ст. можем да изковем своя шедьовър.

Цената на един качествен молив е около 65 стотинки, а на лист хартия – 15, точно толкова са ви необходими, за да превърнете една „драсканица” в шедьовър. Целта на задачата е просто да нарисувате нещо, без значение резултата накрая.

По този начин в рамките само на две минути бихте могли едновременно да изразите себе си и да релаксирате. Това е само една от десетте уникални техники, създадени от популярния арттерапевт Дора Пенкова-Балти (на снимката в дясно) и проф. Жана Янкова – Тракийски университет в Стара Загора.

Тези десет изключително ценни арт техники са събрани в първата книжка по арт терапия, базирана изцяло на авторска методика „10 арт техники за развитие на индивидуалността”, която е издание на Тракийския университет.

Дора Балти, обяснява „Едно от най-важните неща е да си мислиш, че не можеш да рисуваш. Просто се впускаш върху листа – било с пастел, молив или цветни бои. Дали ще твориш върху тоалетна хартия или ще изграждаш фигури от глина, позитивният резултат винаги е налице”, така, че всеки без особена дарба в рисуването да може да участва.

След като творбата е завършена, следва нейното анализиране, от което докато си участниците си почиват, разглеждат нарисуваното и заедно с това получават безценна информация за себе си. В рисунките често биват разпознати чувствата и емоциите които хората притежават, но най-важно според Балти , че по този начин „развиваме уменията си“.

След изследване на над 1000 ученици, преподаватели, художници и хора от всякакви професии, Балти създава своят уникален по рода си труд - „10 арт техники за развитие на индивидуалността”. Всичко тръгва от Италия, където тя излага своите творби в най-старата и престижна римска асоциация на художниците “Cento pittori Via margutta”. Невероятните творби на българката, нарисувани с длани и клечки за зъби я правят първата жена от България участвала с произведенията си в изложбата на популярния площад „Piazza Del Popolo” в Рим.

Изданието е изключително полезен методически наръчник подходящ както за арт терапевти, учители по изкуства, ръководители на художествени ателиета, кръжочни форми, центрове за работа с деца и работилници, така и за учители, родители и студенти!

   

0 коментарa

Виж още