УНИЦЕФ: Над 300 милиона деца по света дишат токсичен въздух

УНИЦЕФ: Над 300 милиона деца по света дишат токсичен въздух

Едно на всеки седем деца по света, диша замърсен въздух, който е шест и повече пъти над нивата, разрешени според международните указания, се твърди в доклад на Детския фонд на ООН.

УНИЦЕФ пусна нов доклад, който сочи, че замърсяването на въздуха е един от основните фактори за смъртността на бебета по целият свят. Според фонда, едно на всеки седем деца на планетата вдишва ежедневно шест пъти повече токсини, отколкото е позволено според международни норми и стандарти.

"Замърсяването на въздуха е основен фактор, допринасящ за смъртта на около 600 000 деца под петгодишна възраст всяка година и заплашващ живота и бъдещето на милиони всеки ден", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ - Антъни Лейк.

Замърсяването на въздуха, допринася не само за смъртните случаи на децата под петгодишна възраст, но уврежда белите дробове и развитието на мозъка на децата и по този начин ги лишава от бъдеще. Според доклада, тъй като децата дишат два пъти по-бързо, от възрастните, те вдишват повече въздух спрямо теглото си, в следствие на което са много по-податливи  и уязвими от инхалаторните токсини, отколкото възрастните.

"Замърсителите не само да вредят на развитието на белите дробове на децата, но те действително могат да навлязат през кръвно-мозъчната бариера и трайно да увредят техните развиващи се мозъци. Никое общество не може да си позволи да пренебрегва замърсяването на въздуха ", подчерта Лейк.

Докладът използва сателитни изображения, за да разкрие районите, засегнати от замърсяването. Според документа, близо 2 млрд. деца живеят в райони, където замърсяването на въздуха надхвърля минималните стойности, определени от Световната здравна организация (СЗО), а около 300 милиона деца, ежедневно вдишват токсичен въздух.

Факторите, които допринасят за замърсяването на въздуха са: употребата на тежки горива, емисиите от превозните средства, прахът и изгарянето на отпадъци.

Проучването, също така предоставя данни за замърсяването, причинено главно от безотговорните пушачи, както и използването на въглища и дърва за готвене и отопление. Според доклада, бедните селски райони са най-засегнати от замърсяването на въздуха.

"Ние защитаваме нашите деца, когато опазваме качеството на въздуха си. Това е от значение за нашето бъдеще ", каза Лейк.

   

0 коментарa

Виж още