УНИЦЕФ призовава Великобритания да осигури сигурност на децата бежанци

УНИЦЕФ призовава Великобритания да осигури сигурност на децата бежанци

УНИЦЕФ призова британското правителство, да ускори прехвърлянето на децата-бежанци от мигрантския лагер в Кале.

Благотворителната организация казва, че е загрижена за планираното закриване на лагера и според УНИЦЕФ това ще доведе до несигурност за оцеляването на живеещите там деца. По данни на организацията, там живеят около 400 безпризорни деца, които могат да бъдат транспортирани до Великобритания.

Вътрешното министерство съобщи, че е поело ангажимента по преместването  на "уязвимите деца".На посещение в Кале, миналият  понеделник, френският президент Франсоа Оланд обеща до края на годината да закрие лагера, а хилядите възрастни и деца там да бъдат преместени в приемни центрове.

Опасенията на УНИЦЕФ са, че децата ще се противопоставят на изпращането им в такива центрове. Лили Капрани, заместник изпълнителен директор на УНИЦЕФ за Обединеното кралство, заяви пред Би Би Си: "Последният път, част от лагера е бил разрушен, стотици деца са изчезнали безследно. Ние не знаем какво се е случило с тях.".

Тя добави, че децата биха могли да попаднат в ръцете на трафикантите или на тези, които ще се възползват пот тях.

"Сега, след тази нова заплаха за разрушаване на лагера, сме много загрижени за благосъстоянието на децата,чиито живот е изложен на голям риск." Според организацията, в лагера пребивават около 1000 непълнолетни деца, от които само 400 биха могли да бъдат преместени в Обединеното кралство.

Изменението на Закона за имиграцията, първоначално представено от Лорд Дъбс, изисква правителството на Великобритания да организира прехвърлянето на непридружени деца-бежанци от Европа.

Вътрешното министерство заяви, че „правителството на Великобритания съгласно Закона за имиграцията е поело ангажимент за установяване на броят на уязвимите деца, както и гарантира, тяхното преместване тук.“

Дъбс добави: "Ние ще продължим да подкрепяме френското правителство, тъй като осигурява, алтернативно настаняване на мигранти в лагерите и връща тези, които не се нуждаят от защита в родните им страни."

   

0 коментарa

Виж още