Утре Самарското знаме ще се развее отново над Шипка!

Утре Самарското знаме ще се развее отново над Шипка!

Във възстановките на Шипченската епопея ще вземат участие 22-ма старозагорци, а патриотите от Национално дружество „Традиция“, за поредна година, ще представят пред съгражданите си вълнуващата репрезентация на героичните боеве край Орлово гнездо и Паметника на Свободата. Освен тях учестниците  в таз годишното събитие се очаква да бъдат около 230 души.

При честванията на героичните победи в страната ни, възстановките на връх Шипка през този месец са най-мащабните, които НД „Традиция“ прави. В тях на зрителите се показва не само героизма на опълченците ни, но и се демонстрира целия обхват на бойните действия – с полевите болници, с кавалерията.

Утре – 27 август, пред Паметника на Свободата ще бъде почетена 143 годишнината от героичния подвиг и победа на българските опълченци. Докато пристигнат руските войски на ген. Радецки, тези смели мъже удържат ордите на Сюлейман паша за да не преминат през прохода Шипка. За тази победа градовете Стара Загора и Казанлък са заплатили с хиляди изклани.

Утре, на връх Шипка, отново до Паметника на Свободата Самарското знаме гордо ще се развее, заедно с Националното знаме на България. Десетки хиляди български патриоти и родолюбци от цялата страна се очаква да се присъединят към честванията на заветния връх.

Тази година празненствата ще стартират със състезание по изкачване на стъпалата от 9:30, а от 10 до 12 ч. НД „Традиция” в подножието на стъпалата е организирала Военно-полева кухня, в която ще бъде приготвен руски-войнишки бош. Всеки от гостите ще може да опита от това нетрадиционно за българската кухня ястие.

Междувременно доброволците от „Традиция“ ще правят демонстрации до началото на възстановките.

В 13:00 ще започне официалната част на Националното честване на Шипченската епопея, а непосредствено след нея и героичната възстановка на боевете от лятото на далечната 1877 година, в разгара на Руско-турската война. С  победата на връх Шипка България извоюва своята свобода. Именно поради тази причина точно на този връх е издигнат най-българския паметник - Паметника на Свободата.

Организаторите на събитието съветват посетителите, да се качат до върха с автомобил, най-късно до 9 сутринта, защото има вероятност, както на 3 март тази година, полицията да започне отрано да спира автомобилите още долу на Прохода, в град Шипка и да се наложи да извървят 12-те километра до върха пеша. Алтернативния път – от вр. Бузлуджа до вр. Шипка, е сравнително подходящ за преминаване през лятото, но отново гостите трябва да имат предвид, че със сигурност тази събота колите и там ще са много.  

   

0 коментарa

Виж още