Участва ли България във въоръжаването на "Ислямска държава"?

Участва ли България във въоръжаването на

Членовете на  "Ислямска държава" получават оръжия, произведени в Източна Европа- това твърди Джеймс Бивън, директор на Conflict Armament Research. Неговата компанията попаднала през лятото на пряк доставчик на оръжие за екстремистите. Компанията на Бивън се занимава с разследване на доставката на незаконно оръжие и в информацията се твърди, че това оръжие пристига в Ирак и Сирия за няколко седмици от различни страни.

 

Доскоро основният източник за обновяване на арсенала на "Ислямска държава" беше иракската армия.

"Ислямската държава" завладява иракските позиции, пленява оръжието и го прехвърля в Сирия. Екстремистите набавят своите оръжия и от сирийската държавна армия, но днес арсенала ИД  включва много повече нови модели на оръжия - произведени в периода 2013-2014 и дори през 2015 г. Джеймс Бивън проследява увеличаването на доставките на нови оръжия от Източна Европа, включително AK-74, картечници и експлозиви, твърди thegreatmiddleeast.com.

В интервю за HuffPost експерт заявява, че в момента компанията му подозира Сърбия и България за тези доставки. Те официално продават оръжието на Саудитска Арабия. Въпреки подписаното споразумение за "краен потребител", което предвижда задължението да не се продават или прехвърлят оръжията към друга страна, Саудитска Арабия го изпраща директно към Турция, където то попада в "Ислямска държава."

 

"Ние идентифицирахме веригата за доставка: производители в Източна Европа - други източноевропейски страни - Саудитска Арабия - Турция - сирийската опозиция, а след това -" Ислямска държава " във Фалуджа, Ирак. Оръжието се доставя за по-малко от два месеца“ - твърди Джеймс Бивън. - Това е почти директна доставка. Ако се изпрати с кораб, доставката отнема около месец. "

 

Експертът основава своите твърдения върху анализа на оръжията, които са заловени от екстремисти след освобождението на иракския град Фалуджа през май. Компанията е доказала, че всеки, който въоръжава сирийската опозиция, няма контрол върху това къде ще отиде оръжието. Според Джеймс Бивън, сирийските групи, за които се твърди, че се борят с  ИД , често се присъединяват към или сътрудничат с екстремистите. По този начин новото оръжие попада в ръцете на екстремистите от ИД и чуждите сили, които се опитват да помогнат в борбата срещу "Ислямска държава", в действителност, осигуряват подкрепа за терористите. "Много е трудно да се направи разграничение между опозицията и" ислямската държава ", - казва Джеймс Bova. - Това означава, че подкрепата за сирийската опозиция е напълно неконтролируема по отношение на крайното местоназначение на оръжието. Приблизително същото нещо се случи в Афганистан през 80-те години, когато САЩ , Саудитска Арабия и нейните съюзници, доставяха оръжия за  пакистанското разузнаване. И те решаваха на кого да го дадат. Така  оръжието достигна до ислямистите, който организираха "Ал Кайда" и "талибаните".

   

0 коментарa

Виж още