Учените на протест! Искат пари за наука!

Учените на протест! Искат пари за наука!

Днес учените от БАН отново са на площад "Княз Александър Първи". В 11 ч там се събраха няколко стотин учени, които изказаха възмущението си от унизителното отношение на държавата към науката.

Днешният протест бе представен като "публично общо събрание на БАН", като на това събрание бяха поканени всички, които имат някакъв принос към оформянето на бюджет 2017, хората, отговарящи за изпълнението на Закона за насърчаване на научните изследвания, депутати, премиера Борисов и др.

Депутатите, премиера и вицепремиерите не счетоха за нужно да уважат „събранието“. Учените искаха повече средства за наука през следващата година. Според приетия бюджет, парите за БАН се увеличават с 5 милиона лв, което учените не считат за достатъчно.

Те смятат, че държавата нехае за науката, щом отпуска само пари за заплати и издръжка. Даже предвидения бюджет ще покрие само 85% от необходимите средства за заплати. За заплати са нужни 98 милиона лв, а за съвременна научна дейност- 175 милиона, каза проф. Евелина Славчева пред БНР.

Припомняме, че в Деня на народните будители учените от БАН отново излязоха на протест със същите искания.

Учените споделят, че въпреки цялото им старание да бъдат чути, техните аргументи се подминават. „Събранието“, което организираха днес е начин да получат подкрепа сред българското общество и всички да чуят какви са проблемите им.

Тези малки промени в бюджета няма да постигнат нищо. Всички научни работници бяха категорични, че за да има ефект, е необходима дългосрочна и последователна политика, която подкрепя науката в страната.

 

   

0 коментарa

Виж още