Учени откриха гигантска праисторическа видра

Учени откриха гигантска праисторическа видра

Преди шест милиона години, гигантски видри с тегло над 100 кг. са живели сред птиците и водните лилии, в гористите и влажните зони на провинция Юнан, в Китай.

Екип от учени, е направил нови разкрития. През 2010 година, по време на разкопки в открита мина за лигнитни въглища, те открили добре запазен череп на новооткрит вид. Наскоро екипът публикува откритията си в списанието „Систематична Палеонтология“.

Изследователите заключават, че видрата с големина на вълк, е праисторическо създание, чиито размер е "от два до три пъти по-голяма, от всички съвременни видове видри.", пояснява Денис Сю, ръководител на отделът по естествена история в музеят в Кливланд.

Вкамененият череп е почти цял. "Костите са доста крехки, така че не бихме могли наистина да го реконструираме физически", казва още Су. "Така ,че това, което направихме с колегите ми и което не увреди костната структура е, че взехме компютърна томография на черепа, а след това цифрово го реконструирахме."

Черепът е особено интересен, защото разкрива, че „зъбите на животното, приличат по много от функциите си на тези на язовеца.“, обяснява Сю.

 

Сравнение на размера на черепа на новооткритата древна видра с други видове видри.

Гигантските видри притежавали здрави зъби и кътници. Учените са се чудели дали различните видове видри днес, са наследили тези зъби от общият си прародител, или са ги развили по отделно, защото те ядат подобни храни – този процес е известен още като т. нар. като еволюционна конвергентна.

Като се направи съпоставка между видрите, населяващи планетата днес и прародителите им от миналото, се вижда, че зъбите на видрите преди са били над 4 пъти по-големи, отколкото тези днес.

Първоначално още през 2009 година, учените са намерили и други кости от видри, включително и кост от горната част на мишницата. Сю казва, че: "Това прилича на видра, но това е огромно животно ... Дали наистина е видра?"

Възникнали са въпроси за това защо животното е толкова голямо, и как е успявало да се премества от сушата във водата и обратно?

"Съвременните хищници, отчасти дължат големият си размер отчасти на покоряването на плячката, така, ако  плячката им е по-голяма има логика и хищниците също да стават по-големи", обяснява Сю. Но учените смятат, че видрата вероятно се е хранила с малки същества, като мекотели.

 

   

0 коментарa

Виж още