Учени откриха причината италианците да са луди по кафето!

Учени откриха причината италианците да са луди по кафето!

Европейски генетици са открили потенциалния „ген на кафе-маниаците”, сравнявайки ДНК-структурата на над хиляда души, които живеят в седем доста изолирани един от друг района и малки села в Южна и в Североизточна Италия. Мутации в генома на хората, коиро имат този ген, показали, че тъкмо това ги привлича по-често към чашата с кафе в сравнение с другите обекти на експеримента, предаде БГНЕС.Изследователите разкриват, че вариация на гена PDSS2 отговаря за това, по какъв начин тялото ни преработва кофеина. Ето защо този ген отговаря за това кои хора са привлечени към кафето и кои не, се пише в статия, публикувана в списание „Scientific Reports”.

„Резултатите от нашето изследване и данни от други експерименти показват, че влечението ни към кафето може да се обоснове на генетично ниво. Сега е нужно да се проведе по-мащабно проучване, за да се потвърди откритието и да се разкрие точната връзка между гена PDSS2 и употребата на кафе”, споделя Никола Пирасту от Университета в Единбург (Шотландия).

PDSS2 определя колко кафе трябва да изпие човек , за да почувства ободряващия му резултат както и за продължителността му.

Учените поясняват, че това не е единственият ген определящ зависимостта към кафето, но PDSS2 оказва влияние върху други участъци от ДНК, които и по-рано са имат връзка с подобна зависимост.

   

0 коментарa

Виж още