Учени разкриха,че Facebook е изключително вреден!

Учени разкриха,че Facebook е изключително вреден!

Скорошен научен труд, със заглавие „Експериментът Facebook“, хвърли камък по най-масовото ни онлайн пространство. Авторитетни автори  излагат своята теза, че социалната мрежа прави хората тъжни, развивайки у тях  тежка форма на завист. Причината за злорадстването и огорчението учените откриват в постоянното разглеждане на чужди снимки и статуси. Според тях тази завист създава депресивни състояния.

От друга страна потребителите, които не използват тази мрежа, са по-весели, чувстват се удовлетворени от себе си и са по-малко унили.

„Всеки ден милиони часове биват прекарвани във Facebook“, пише авторът на изследването Мортън Тромхолт. – „По време на изследването ние искахме да разберем как социалната мрежа влияе на хората. Днес ние комуникираме по между си по-лесно от всякога, но дали тази нова свързаност всъщност е нещо добро?“.

Работата е там, че според данните от новото проучване отговорът е „Не!“.

Новото проучване е е изготвено от специалисти на университета в Копенхаген, провели експеримент с 1 095 души. Обектите на експеримента били разделени в две групи: контролната група била инструктирана редовно да бъде на линия във Facebook, докато от втората се искало да стои далеч от социалната мрежа.

С развитието на социалната мрежа в психологията се появи и ново понятие – "Facebook завист“. Хората, които изпитват лошите последствия от това душевно състояние, най-често имат определен тип нанавист от активността на приятелите си във Facebook – обявяване на някаква любовна връзка, снимки скъпи от пътешествия, горди хвалби за постижения и др.

   

0 коментарa

Виж още