УЧИТЕЛИ: Г-жо Кунева, до кога ще празнуваме антибългарски празници?!

УЧИТЕЛИ: Г-жо Кунева, до кога ще празнуваме антибългарски празници?!

Отворено писмо до министъра на образованието- Меглена Кунева, обиколи социалните мрежи. В него потребителят Нели Точева, който е и един от инициаторите на общността против Хелоуин, посочва, че е сериозно притеснена от вменяването на празника на българските деца. В писмото разпространено до министърката, Точева пита и защо така умело се пропагандира този празник под различни форми, дори и в учебниците. 

Според нея и родители, които подкрепят нейното писмо, това няма да доведе до нищо по-добро. 

Публикуваме писмото без редакторска намеса: 
 

ДНЕС БЕ ИЗПРАТЕНО следното писмо до г-жа М.Кунева, Министър на образованието и науката:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО: Г-ЖА МЕГЛЕНА КУНЕВА,
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТ: Нели Тончева, 
Инициатор на ФБ общност против Хелоуин в училищата и детските градини

Дата: 31.10.2016 г.

Уважаема г-жо Министър,

Пиша Ви от името на хиляди български родители, възмутени и разтревожени от това, че в училищата и детските градини, посещавани от децата ни, празнуването на Хелоуин се превърна в масова практика, организирана от учители и директори и усърдно стимулирана от местните търговци.

Отдавна ролята на училищата в популяризирането на Хелоуин не се свежда само до позволяването на бал с маски след часовете или организирано посещаване на „зоните на ужаса” в мола. На много места Хелоуин е тема в учебните занятия по различни предмети, а отбелязването му под различна форма в учебните сгради започва още от първия ден на м.октомври. Децата и учениците не просто са осведомявани за обща култура относно този „празник”, а са насърчавани да го преживяват през всички сетива – от рисуването на страшни образи, обличането като духове и вампири, изработване на атрибути на смъртта, слушането на зловещи разкази от учителки в костюм на вещица или указания как се викат духове от учителка по литература, до правенето и яденето на сладки във вид на отрязани пръсти и много други подобни примери, с каквито лично сме запознати като родители.

Разбира се, всичко това се представя като забавно и безобидно, но докато празнуването на Хелоуин се случва в самите образователни институции, по инициатива или с позволение на учителите, и обект са всички деца и ученици, без да имат избор да го направят само в свободното си време или пък изобщо да не го правят,

НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПИТАМЕ:

1. КЪДЕ и ако да, ЗАЩО в учебния план на светското българско училище е заложено изучаването и празнуването на този чужд за традициите ни, езически по произход, наситен със зловеща символика и лишен от нравствени ценности празник? 
2. С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, култура и естетическо възпитание? 
3. Кой и по какъв начин гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и емоционални травми от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло?
4. Има ли регламент и ако да – къде, за това какво е допустимо и какво не, в избора на костюми, украса и начин на празнуване на Хелоуин в българското училище така, както е в много американски и западноевропейски детски градини и училища?
5. Одобрявате ли това, че училищата не само приемат и разпространяват рекламните хелоуински материали, но и организирано водят децата ни в тези търговски обекти, в които децата са основният обект на „забавление” чрез лабиринти на страха, часове по ужас, срещи с призраци и зомбита и др.под.

Нашата родителска общност е убедена, че празнуването на Хелоуин в детските градини и училища е НЕвъзпитателна, НЕобразователна, НЕестетична и дори ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите и затова мястото й НЕ Е там. Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители!

Когато поверяваме децата си на учителите в детската градина и учебното заведение, очакваме те да се ръководят от базовите ценности на българската култура и християнски добродетели, да защитават емоционалното здраве и интереси на всички присъстващи деца и дори формите на забавление да бъдат съобразени с тези водещи принципи.

И понеже случващото се по повод Хелоуин е в разрез с тези принципи, ние споделяме с поверената Ви институция своята родителска загриженост и очакваме с внимание Вашата лична и професионална позиция по поставените въпроси.

С уважение: Нели Тончева

Както по-рано Новини Стара Загора писа, кметът на община Елин Пелин забрани празнуването на Хелоуин в местните училища и детски градини. А решението му бе подкрепено от родители и учители. 

   

0 коментарa

Виж още