Учители преподават по няколко предмета!

Учители преподават по няколко предмета!

Масово учители преподават едновременно по няколко различни предмета в училище. Причините са недостига на кадри и ентусиасти да практивуват учителската професия.По данни на Министерството на образованието в страната има голяма нужда от преподаватели по физкултура, английски език, математика и природни науки.
 
Таня Нончева е сред най-младите учители във Финансово-стопанската гимназия в Монтана. Има две висши образования и стаж в банка. Преподава по пет различни предмета в различни класове - банково дело, предприемачество, икономика на предприятието и финанси, съобщи bTV.
 Заплатата на младата жена е 470 лв. Затова е твърдо решена да прекрати професията.
 
"Kогато се подготвяме по 7-8 предмета се оказва, че трябва да стана в 5 ч. сутринта", посочва Нончева.
 
Прогнозите на министерството на образованието са до 2020 г. да има сериозен дефицит на учители. Очаква се тогава системата да остане без 35 хил. учители.
 
„Предстои пенсиониране на част от екипа ми и в този случай при обявяване на места много трудно се намират млади учители, които да са мотивирани да работят по професията”, коментира Теменужка Кисьова, директор на Финансово-стопанската гимназия в Монтана.
 
Има и друг проблем - много учители трябва да сменят предметите, които преподават от години. Иванка Дачева е свикнала с промените, защото вече преподава английски, а не както години наред - руски език. „В какво да се преквалифицирам, освен в учителската професия, където имам опит. Не виждам друго поле за изява”, посочва учителката в СОУ „Стефан Караджа” Иванка Дачева. Причината тази професия да е все по-малко искан е ниското заплащане. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са доста по-приветливи.

   

0 коментарa

Виж още