Учители: Скандалният текст поместен в учебника за 4-ти клас не е проблем!

Учители: Скандалният текст поместен в учебника за 4-ти клас не е проблем!

Преди няколко дни в социалните мрежи бе разпространена публикация по повод скандален текст, публикуван в помагало по БЕЛ за 4-ти клас. В него става въпрос за текст за разбиране, свързан с бързи храни и наименованието на известни вериги за бързо хранене. 

Припомняме, че текстът бе приет от родители на децата като "скандално продуктово позициониране" и родителите поискаха неговото незабавно премахване. Част от семействата споделиха мнение, че вече не са сигурни каква ще бъде поредната глупост, която ще се изучава в училище. 

След разследване на БТВ, излъчено в предаването "Тази сутрин" и след като бе установено, че МОН първоначално проверявали грешен учебник по Бит и култура, а чак след това се установило, че въпросният текс се намира в помагало по БЕЛ.

Пред камерите на медиите учители заявиха, че текстът е "съвсем нормален" и нямало нищо общо с "бързото хранене". Още повече, че според тях това не е никакъв проблем и няма нарушение. 
"Училището не трябва да е нещо изолирано извън живота. Няма какво да се лъжем, че тези вериги са част от нашия живот и все по-масово много ученици влизат в тях", каза началният учител Дани Боянова. 

Помагалото е издадено от издателство "Булвест 2000" и е одобрено от МОН. От издателството отговориха, че в следващия тираж на учебника, скандалният текст ще бъде преразгледан и коригиран. 

Според министерството случаят е свързан със старата нормативна уредба. „В тази нормативна система не е имало изрично изискване учебниците да не съдържат елемент на търговска реклама. От текста се внушава, че тези храни не са здравословни и са вредни. Друг е въпросът, че са упоменати конкретните вериги, което може да се счита за реклама”, заяви Диана Вълчанова от дирекция „Учебници и училищна документация” към МОН.

В новия закон за училищно и предучилищно образование вече фигурира текст, според който в учебните материали изрично се забраняват елементи на търговска реклама.

 

   

0 коментарa

Виж още