Учители: Увеличението с 10% на заплатите е подигравка!

Учители: Увеличението с 10% на заплатите е подигравка!

Правителството ще увеличи заплатите на учителите с 10%, това бе съобщено още вчера и то от самия премиер- Бойко Борисов. Той заложи новината и като приоритет в образованието, която бе съобщена само ден преди официалния празник на учителите. 

Припомняме, че сагата за тези толкова измъчени 10% води началото си от Великия конгрес на учителите в зала Арена Армеец, където бяха обещани, после осъдени като неприемливи и накрая бе уточнено, че е недоразумение и г-жа Кунева не е обещавала увеличение, а само лобиране в тази посока. 

Това досущ започна да прилича на 2007-ма година, когато учители поискаха увеличение на заплатите. Накрая лъсна пренебрежението на правителството, Орешарски и Вълчев „развалиха седянката“ и вместо увеличение, въведоха делегираните бюджети. Така едни училища станаха по- привилегировани от други, независимо от кадрите, работещи в тях. Дело, което доведе до близо двумесечен всекидневен протест на учителите, а след това до промяна във вота на гражданите. 

Нищо чудно и сега да се окаже, че „увеличението на заплатите“ да означава нещо съвсем различно и неочаквано.

А колкото до 10-те процента- "това си е направо трохичка", коментират учители. "Заплатите на учителите са унизително ниски.", посочват други и споделят, че професията "учител" е подценена от управляващите. А трети се чудят как с нея да свържат двата края. 
"Ако мъжът ми не е в частния сектор, как ще изхранвам децата си", пита преподавателка по музика. 

Публикуваме част от коментарите на преподаватели, след новината за увеличение на заплатите: 

Валя Иванова Като поредна гавра с учителите.

 

Rada Simeonova Подхвърлена предизборна хапчица

Иванка Павлова Как да го приемам - предизборно! Честито!

Ива Георгиева:  "Какво означават 10%?! Та ние учим децата! Подигравка“

"Според нас прилича повече на предизборна агитация" , споделят хора в социалната мрежа. А други не крият своите опасения, че това е начин правителството на ГЕРБ да добави и учители към своите предизборни редици. 

"Всичко е от ден до пладне", както гласи една стара поговорка. Дойдат ли избори сякаш депутатите се надпреварват кой ще направи по-добро. 

Припомняме, че по-рано днес Цецка Цачева и Красимир Каракачанов обявиха, че ще дарят депутатските си заплати на нуждаещи се. 

 

   

0 коментарa

Виж още