У нас няма лечение за децата с церебрална парализа

У нас няма лечение за децата с церебрална парализа

Единствената болница на територията на страната извършваща рехабилитация на децата страдащи от детска церебрална парализа намали приема на пациенти

Причината е, че лимитът на болницата е намален с близо 1/3.

От около 25 години докторите работещи в лечебното заведение всеки месец полагат грижи за около 100 деца. По неизвестни причини през месец юни 2015 година от Здравната каса намаляват бюджета на болницата с 1/3, което пряко рефлектира върху обслужването, така  вместо за досегашните 100 деца започват да плащат едва за 70 хоспитализации на месец.

От тогава до сега лечебното заведение работи на загуба и надхвърля с десетки хиляди бюджета си всеки месец. През месец Август тази година парите вече не достигат дори за заплати на болничния персонал и се налага болницата спре приема на нуждаещи се пациенти.

Родителите са притеснени от случващото се, тъй като дори един месец пропускане на рехабилитацията води до пренебрегване на години труд. За майката на Християна, диагностицирана с детска церебрална парализа (ДЦП), това е немислимо. Заради процедурите всеки месец семейството пътува от Хасково. В момента Хриси е на четири години. Разтревожена майка ѝ - Милена Каралиева споделя: „ Аз съм постигнала голям успех с нея, имаме напредък, но това са ежедневни усилия. Сега съм тук август, после ми казаха, че трябва да дойда чак ноември. Така губим напредъка си. Просто убиват нашите деца”.

За разлика от Хриси, за която този месец болницата е осигурила лечение, дъщеря на Деница няма същия късмет. Заради смущение в моториката на крака на детето ѝ, се налагат процедури по кинезетерапия, електростимулации на мускулите и вестибуларно стимулиране.

Изготвен е списък на чакащите. Много недоносени новородени и кърмачета, за които рехабилитацията сега може да намали риска от увреждания в бъдеще също попадат с листата на чакащите.

Многократно от болницата сезират Касата и здравното министерство. Отговорът идва едва днес. От Здравната каса заявиха, че в момента извършват проверка и все още не могат да дадат отговор защо е намален бюджета на болницата.

Здравното министерство обяви, че проблемът ще бъде решен до месец.

За съжаление обаче това не осигурява жизненоважната рехабилитация на 1/3 от децата-пациенти на болницата и ще се наложи те да продължат да чакат.

 

Източник: blitz.bg

 

 

   

0 коментарa

Виж още