Фактическият Брексит ще се отложи

Фактическият Брексит ще се отложи

 

Великобритания може да отложи излизането си от Европейския съюз като първоначално Брексита се отлага до края на тази година. Тази информация обяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която замести на поста Дейвид Камерън. Припомняме, че инициатора на референдума за оставане в Европейския съюз беше Камерън, но след като резултата от него беше за излизане от ЕС, тогавашният премиер подаде оставка и Тереза Мей стана едва втората жена след Маргарет Тачър, която застава на държавното кормило на Великобритания.

На срещата на Г-20 в Китай, Тереза Мей мотивира решението си да се замрази Брексита до края на тази година, тъй като Великобритания трябва да извърши подготовка по бъдещите договорни отношения с Европейския Съюз. Министър-председателят каза недвусмислено, че желае нова система за контрол на емиграцията, която да осигури на нейното правителство право да взима самостоятелни решения, съобщават от БТА. Тереза Мей беше категорична, че Великобритания не желае т.нар. точков модел, при който за да стъпиш на британска почва, трябва да бъдеш подбран по определени характеристики. Според премиера на Острова системата има големи пропуски и позволява „вратички”, които могат да бъдат използвани недобросъвестно от кандидат-емигрантите. Тя дори разкри, че служители на лондонското летище са й разказвали как емигранти са манипулирали правилата за студентски визи в страната, за да се установят във Великобритания.

Казуса с Брексит все повече се засилва, особено след обявеното от Тереза Мей. Въпреки призивите на Меркел да се побърза с излизането на Великобритания от ЕС, политиците от Острова сякаш забавят излизането и повдигат въпроса дали въобще ще се изпълни Брексит или ще остане само един незачетен от политиците референдум. Част от гласувалите за излизане на страната от ЕС дори преосмислят виждането си и смятат, че решението им е било погрешно. Макар и пострадала икономически от новината за Брексит, икономиката на страната има достатъчно ресурс, за да преодолее сътресенията, каквото и да се случи в бъдеще.  

   

0 коментарa

Виж още